Az egyéni vállalkozók és a gazdasági társaságok december 20-ig teljesíthetik ki- és bejelentkezési, feltöltési, előlegfizetési, és bevallási kötelezettségüket - írta tájékoztató levelében az adóhatóság.



Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) hatálya alá 2014. január 1-jétől bejelentkező, illetve az evakörből kilépő egyéni vállalkozók és társaságok december 20-áig jelezhetik szándékukat a 13T103-as vagy 13T203-as nyomtatványon, amelyen egyúttal bejelenthető a 2014-re vonatkozó általános forgalmi adó választás is.

A kisvállalati adót (kiva) választó vállalkozások ugyancsak december 20-áig jelentkezhetnek be a kiva hatálya alá, illetve léphetnek ki a kiva hatálya alól a 13T203KV jelű adatlap elektronikus benyújtásával.

A feltöltési kötelezettséget szintén december 20-áig kell teljesítenie az érintetteknek. A feltöltési kötelezettség alá tartozó adónemek nem változtak az elmúlt évhez képest, így ez a kötelezettség érinti a társasági adót, az energiaellátók jövedelemadóját és az innovációs járulékot.

A társasági adó és az innovációs járulék feltöltésére kötelezetteknek az utolsó negyedévi adóelőleget is be kell fizetniük a feltöltéssel együtt december 20-áig.

A feltöltéshez kapcsolódóan – az előző évhez hasonlóan – a bevallási kötelezettséget is teljesíteni kell a 1301-as bevalláson december 20-ig.

Az egyszerűsített vállalkozói adóelőlegre is vonatkozik a december 20-ai feltöltési kötelezettség, de az eva-alanyoknak bevallási kötelezettségük nincs december 20-án.

Az eva-feltöltés összegét az éves bevallásként 2014. február 25-ig, illetve 2014. május 31-ig a 1343-as bevalláson kell teljesíteni. Tekintettel arra, hogy 2014. május 31. szombat, a bevallási határidő az azt követő első munkanap, azaz 2014. június 2-a.

Címkék: jelent, dátum, előleg, hatóság, határidő, fizet, adó, gazdaság