Varroda

(A kép illusztráció)

Egy hónap alatt több mint hatvan zalai varrómunkás és kárpitos kapott állást Horvátországban annál a járműipari cégnél, amely a Horvátország júliusi európai uniós csatlakozását követő munkaerő-piaci nyitást kihasználva kínált munkalehetőséget.

Fábics Zoltán, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának (ZMKMK) letenyei kirendeltségvezetője elmondta: az osztrák tulajdonú, a járműipar legkülönfélébb területeire prémium kategóriás bőr kárpitos termékeket gyártó Boxmark már 66 magyar dolgozót alkalmaz. A Varasdhoz közeli üzemben - ahol több mint 3400 munkavállalót foglalkoztatnak - 62 varrómunkást és 4 kárpitost vettek fel Nagykanizsa, Letenye és Lenti térségéből.

A munkaerő keresése és felvétele azonban ezzel még nem zárult le, mert a cég még 70 varrómunkást, továbbá vezetői szintekre német és angol nyelvtudással rendelkező szakembereket keres. Több zalai toborzó után csütörtökön Somogy megyében, Marcaliban is tájékoztatást tart a vállalkozás az érdeklődőknek - fejtette ki Fábics Zoltán.

A magyar dolgozókat naponta buszokkal szállítják munkahelyükre és vissza, az eddig felvettek döntő többsége munkanélküli volt Magyarországon.
Borsos József, a ZMKMK igazgatója az MTI-nek hozzáfűzte: a magyar-horvát határ menti térségben - várakozásaiknak megfelelően - a foglalkoztatási lehetőségek bővülését hozta a horvát uniós csatlakozás.

A feldbachi székhelyű, bőr belsőket gyártó Boxmark augusztus végén hirdette meg horvátországi álláslehetőségeit magyar munkavállalóknak. A magyarországi gyakorlattal ellentétben nem kölcsönzött munkaerőként, hanem állandó munkaszerződéssel felvett magyarok a horvát szabályok szerint adóznak, s nagyjából nettó 100 ezer forint körüli alapfizetést kapnak havonta euróban.

Debrecen 287 százalékos aránnyal szerepel, itt jegyezték be a városok közül a legtöbb új céget (811), miközben 239-et felszámolással kivezettek. A tizenegy vizsgált város közül nyolcban több mint kétszer annyi új cég lépett piacra, mint amennyi távozni kényszerült. A két adat közötti különbség Kecskeméten volt a legkisebb (135 százalék), ahol 267 felszámolásra 388 cégalapítás jutott. A legkevesebb felszámolásra (113) viszont Kaposváron került sor; itt 181-en próbáltak új céggel szerencsét.


Címkék: varró, toboroz, horvát, munkás, somogy, gazdaság