A több mint 50 somogyi gazdálkodónak a legelőket, szántókat jövő év augusztusában adják át a nemzeti parkok. A kormány célja, hogy ésszerűsítse az állami földhasználatot, és egyben felszámolja a nagybirtokrendszert. Ezzel segítik azokat a gazdákat, akiknek nincs elég területük a munkájukhoz.

tehén

Állami füvet esznek már a marhák Hosszúvízen. Kézsmárki Sándor állatai 100 hektáron legelhetnek. Most újabb 10 évig biztos lesz mit enniük, gazdájuk ugyanis újra nyert a földpályázaton.

- Beállt egy 300-as állomány, az ember felépítette a folyamatot, ha a bérleti lehetőség nem folytatódhatott volna tovább, akkor sajnos a 300 állatnak meni kellett volna a vágóra, mert nem tudtam volna tovább tartani őket, mert az én területeim jóval kisebbek, nem tudták volna bírni ezt az állományt - árulta Kézsmárki Sándor gazdálkodó.

Korábban itt cserjés, bokros területek voltak, állatai alakítottak át legelővé. A Földet a gazdáknak program keretében a kormány legelő és szántó bérlésével kívánja segíteni az állattartókat, növénytermesztőket. Céljuk, hogy a nagybirtokrendszert felszámolják és minél több gazdálkodónak adjanak földet.

- Hatszázezer állami földterületet legjaván 600 bérlő volt. Mi úgy gondoltuk ez nem egy szerencsés helyzet. A Földet a Gazdáknak Program keretében 250 ezer hektáron több mint 6 ezer bérlő fog dolgozni - árulta el az állami földprogramért felelős államtitkár, Bitay Márton.

Somogyban  több mint 50 gazdálkodó kapott legelőket, szántókat haszonbérletbe a nemzeti parkoktól mintegy 1300 hektárnyi területen. A területek harmadát fiatal gazdák kapták meg.

- A fiatal gazdákat tudjuk olyan területekhez hozzájuttatni, ahol a vidéki élet életminőségét és életfeltételeit lehet megteremteni azon túl, hogy a természetvédelmi előírásoknak meg kell felelni - foglalta össze Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója, Závoczky Szabolcs.

A haszonbérleti szerződéseket a napokban írták alá. A területek nagyrészét jövőre vehetik igénybe a gazdálkodók 10 évre.

Címkék: nemzeti park, tehén, állam, föld, gazdaság