Az egyik legnagyobb cigarettagyártó drasztikus árcsökkentést tervez, vélhetően a vásárlók számának visszaesése miatt, miközben a cigaretta feketepiaca virágkorát éli. Egy trafikost megkérdeztünk, mennyire és miben érzékelt változást az utóbbi időben.

Több fő cigarettamárkájának árát csökkenti a Philip Morris. A csökkentés mértéke ráadásul elég drasztikusnak mondható: 50-100 forintos tételekről beszélhetünk. Hogy miért? Ez még kérdés, de a dohánygyár területi képviselői már hetek óta arról beszélnek, hogy drasztikusan csökkent a legális cigarettaforgalmuk.



A legális szó itt több okból is helytálló, de legalábbis iránymutató. Ugyanis a trafiktörvény beiktatása után robbanásszerűen megnőtt a feketepiacon árult dohánytermékek és az árusítók száma. Az illegális értékesítés ráadásul egészen új területeket is meghódított, olyan helyeken is megjelentek a dílerek, ahol eddig nem.

A helyzet kicsit talán a szesztilalom idején az USA viszonyaira emlékeztet, amikor az újságosnál, a szabónál, a fodrásznál is hozzá lehetett jutni egy-két kósza üveghez. Reméljük, azért nem jelennek meg nemsokára a titkos cigaretta-barlangok!

A "pult alóli" vásárlás ráadásul nem a kormány által megszabott tíz százalékos árréssel történik, az azonban mégiscsak túlzásnak tűnik, hogy a "fekete-cigarettáért" másfél-, kétszeres árat is elkérnek. Főleg azokban a napszakokban, amikor a legtöbb trafik már bezárt. Ezek mellett persze megjelentek a kicsiben, és talán kevésbé kapzsi módon, sőt feltűnően olcsón dolgozó dohány-nepperek is, akiktől 4-500 forintos áron juthatunk vélhetően csempészett, de teljesen eredeti cigarettákhoz.

Összegezve: a feketepiac füstölés szempontjából az aranykorát éli, a dohánygyártók viszont kénytelenek lépéseket tenni, ha meg akarják tartani (vagy kicsit felduzzasztani) erősen megcsappant vásárlótáborukat.

Stickl Gábor, kaposvári trafiktulajdonos még nem találkozott az árcsökkentéssel, bár ennek első lépése lehet az, hogy a raktáron maradt, régi, tehát olcsóbb áron vehető cigaretták visszakerültek a polcokra. A feketézéssel kapcsolatban csak annyit tudott mondani, hogy bár mindenütt jelen van, és valamelyest nőhetett is az utóbbi időben, az is igaz, hogy ennek a fajta forgalmazásnak a nagyságrendjét illetően komoly különbségek mutatkoznak a keleti és a dunántúli régiók között. Azaz nálunk még nem olyan vészes a helyzet.

A Philip Morris egyik kaposvári üzletkötője érdeklődésünket udvariasan elutasította. A képviselő azt mondta: nem nyilatkozhat. "Meg van kötve a kezem, nem adhatok ki információt" - fogalmazott a neve elhallgatását kérő dohányipari munkatárs.

A számok szálakra vetítve beszédesek csak igazán. A cigarettaforgalom idén az első félévben 17 százalékos visszaesést mutatott és ez nem is naprakész adat, míg a fogyasztási (sodró-) dohány emelkedése csak 8-9 százalék. Ez azt jelenti, hogy 8-9 százalékpont hiányzik, kérdés, hogy a piacról általában, vagy csak a legális kereskedelemből? Forintosítva a kiskereskedelemből eltűnt mennyiség horror-méreteket öltött: egyedül cigarettából áprilisban 192 millió szál hiányzott. A feketepiac erősödése több mint 50 milliárd forint kiesést okoz az államnak.



A dohánycégek és termesztők már korábban hangot adtak félelmüknek, ami az esetleges, a szigorítások miatt kialakuló árháborút illeti.

A Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetsége (DBMSZ)  szerint a "negatív árverseny" kialakulása 2-3 év alatt 75-80 százalékos visszaesést is eredményezhet a hazai dohánytermesztésben. Ez több mint tízezer munkahely elveszését jelentheti.

Ha háború lesz, akkor mondhatnánk "itt dohány fog folyni" és a háború mindig áldozatokkal jár. Ebben az aspektusban az újdonsült munkanélküliek a járulékos veszteség. A történelmi példálból azonban azt is jól tudjuk: a háború talán kegyetlen, és fájdalmas, azért mindig van egy réteg, akinek a számára a lehető legnagyobb üzlet.

fotó: Mészáros János (MTI); kapos.hu

Címkék: nemzeti dohány bolt, háború, trafik, dohány, gazdaság