A bolti árnál 500-700 forintért drágábban lehet cigit venni diszkók kidobóitól és pizzafutároktól, vagy éppen az autók hátsó üléséről. Az illegális üzlet főként ott nyereséges, ahol kevés a dohánybolt, vagy szűkös a nyitva-tartás. De a balatoni diszkók környéke is aranybányának számít - írja a Bors.

A lap tapasztalatai szerint, némely Balaton-parti településen a diszkók kidobóinál szálanként 300-500 forintért juthatunk dohányhoz. De akad olyan vidéki település, ahol a pizzafutár dobozonként 1300-1500 forintos áron teríti a cigaretta dobozát.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a Bors kérdésére elárulta: kaptak már bejelentést illegális dohánytermék-kiskereskedelemről, de a diszkós példával még nem találkoztak. Azt azonban hozzátették: aki mégis így tesz, öttől ötszázmillió forintig terjedő büntetésre számíthat.

A hatóságok egyelőre még nem tudják, hogy a nemzeti dohányboltok bevezetése óta miként alakult az illegális dohány-piac. Azonban a legutóbbi kutatások szerint 2012-ben hazánkban kismértékben emelkedett az illegális dohányfogyasztás, amely a legális belföldi piac 5,8 százalékát teszi ki. Ez azonban még mindig jobb arány mint az uniós átlag.

Címkék: illegális, dohány, trafik, cigaretta, somogy, gazdaság