Komp

(A kép illusztráció)

Újabb fordulójához érkezett a jó ideje napirenden lévő második balatoni komp beindításának terve – hangzott el a Kossuth Rádió Krónikájában.

Az elképzelések  szerint expressz kompok közlekednének Fonyód és Badacsony között, amelyek kétszer gyorsabbak lennének a jelenleg üzemelő szántódi járatoknál és az ottani forgalom jó részét is átvennék. A beruházást uniós forrásokból kívánják megvalósítani.

A most elkészült részletes megvalósíthatósági tanulmány szerint 8 milliárd forintba kerülne a kikötők átalakítása, de új kompokra is szükség lesz. Nagyobb a távolság és teljesen más technikai, műszaki paraméterek indokoltak – mondta a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója, Halmos Gábor.

Ismertetése szerint az 5,5 km-es távot 20 perc alatt tennék meg a gyorskompok. A hatvan méter hosszú hajók ötven autót és akár ezer utast is szállíthatnának. Hamarosan lakossági fórumokat szerveznek, mert korábban két alkalommal is éppen a megfelelő tájékoztatás hiánya akadályozta meg a beruházás elindítását.

„A környezetterhelés csökkentése a célunk.A félelmeket felszínre kell hozni, és el kell mondani a válaszokat, megoldásokat” – fogalmazott a Krónikának a vezérigazgató.

Címkék: unió, fonyód, komp, hajó, balaton, gazdaság