Leginkább az ünnephez kapcsolódó húskészítmények, édességek, alkoholos italok, a tojás, zöldség- és gyümölcsfélék kerültek górcső alá. A revizorok megnézték azt is, hogyan szállítják a húsvéti nyulat, bárányt.

A tavaszi szezonális élelmiszer ellenőrzés első időszakában 72 élelmiszeripari vállalkozást vizsgáltak a SMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság munkatársai. A Somogy Megyei Kormányhivatal a teljes körű, mindenre kiterjedő ellenőrzések során súlyos szabálytalanságot eddig nem találtak. Ez idáig bírságot és korlátozó intézkedést sem szabtak ki. Figyelmeztetni, viszont többször is figyelmeztettek a revizorok.

A fényképen a tőkehúsok hőmérsékletét ellenőrzi egy szakember; cikkünk alább folytatódik!

ellenőrzés húsos pultnál_logozott


Az esetek túlnyomó többségében - és ez az országos tendencia is - a legtöbb hiányosság a helyiségek és az eszközök tisztántartásával, illetve a személyes higiéniával kapcsolatos. Ezt Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára a közelmúltban több fórumon is kiemelte.

Kardeván Endre elmondta: a hónap elején kezdődött tavaszi akcióban, nagyjából három hét leforgása alatt az ellenőrök mintegy 20 ezer bel- és külföldi tételt vizsgáltak meg. Öt és fél tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Országszerte a szakemberek 2522 ellenőrzést végeztek, 108 alkalommal adtak figyelmeztetést a feltárt szabálytalanságok miatt, 50 esetben bírságot róttak ki. A bírság összege együttesen 7,25 millió forint volt. Az ellenőrzések alapján 79 folyamatban lévő eljárásban további mintegy 9 millió forint bírság kiszabása várható - tette hozzá az államtitkár.

Az államtitkár kitért arra: az ellenőrzéseket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal koordinálásával a megyei kormányhivatalok irányítása alá tartozó élelmiszerlánc-biztonsági és állategészségügyi igazgatóságok, illetve a növény és talajvédelmi igazgatóságok szakemberei végzik.

Az elvégzett ellenőrzések során 384 élelmiszer-előállító helyet és 1996 élelmiszer-forgalmazásban résztvevőt vizsgáltak. Ez utóbbi vizsgálatok során hiper- és szupermarketeket, továbbá vásárokat, piacokat, nagykereskedőket, logisztikai központokat és vendéglátóhelyeket is ellenőriztek. Emellett 142 esetben állatszállítmányokat is megvizsgáltak a szakemberek.

Az ellenőrök vizsgáltak takarmány-előállítással és -forgalmazással foglalkozó szervezeteket is, amelynek alkalmával hatvan létesítmény felülvizsgálatára, illetve 8 létesítmény nyilvántartásba vételére került sor. Az ellenőrzések eredményeként 13 esetben kellett intézkedni. Az állatszállítások ellenőrzésekor - ez 67871 darab állat vizsgálatát jelentette - a hatósági állatorvosok hiányosságot nem állapítottak meg.  

A szakemberek a mostani ellenőrzések során kiemelten vizsgálják a pácolt, füstölt nyers, vagy főtthús-készítményeket, továbbá a tojásokat, az édesipari termékeket, a különféle borokat és szeszes italokat, valamint a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket.  

Kardeván Endre az MTI kérdésére elmondta: a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés előreláthatólag húsvétig, de nem kizárt, hogy az ünnepet követően is tart.

forrás: MTI

Címkék: bírságol, higiénia, büntet, élelmiszer, húsvét, ellenőrzés, ünnep, Somogy, gazdaság