Szőke Balázsnak hét éve volt autóbalesete. Azt mondja: elég súlyosan megsérült. A lábai sem mozognak. Ezért is van százalékolva. Négy éve így, 45 százalékos rokkantan foglalkoztatják egy cégnél. Korábban napi 7 órában dolgozott, hétfőtől azonban csak 4 órában, mert csak így kaphat rehabilitációs ellátást.


Ebben a kaposvári kft-ben több mint 80 megváltozott munkaképességű dolgozót foglalkoztatnak. Mentőmellényeket, postás egyenruhákat varrnak, biztosítékot szerelnek. A kormány a fogyatékkal élők közül egyre több embert szeretne visszavezetni a munka világába.


- Tavaly a megváltozott munkaépességűekről hozott törvény elsődleges célja az volt, hogy a rendszert úgy alakítsuk át, hogy aki képes és tud dolgozni, az utat találjon a munkaerőpiacra - mondja Fülöp Attila, helyettes államtitkár, az Emberi Erőforrások Minisztériumából.


Az államtitkár szerint a felülvizsgálaton részt vettek döntő többsége továbbra is kap valamilyen ellátást. Az újbóli elbírálás után országosan 22 százalék azok aránya, akik semmilyen ellátást nem kapnak, Somogyban pedig 16 százalék ez az arány. Kevesebb, mint 4 évvel ezelőtt. Kaposvár több mint 1 milliárd forintot fordít szociális támogatásokra.


- Ennek alapja most már másfél évtizede a munka. Akik önhibájukon kívül kerülnek nehéz helyzetbe, mert elvesztették a munkájukat, nincs keresetük, kiemelt erkölcsi kötelességünk, hogy támogassuk őket - tett hozzá Szita Károly, Kaposvár polgármestere.

Szita Károly szerint törekedni kell arra, hogy a segélyezésben különbséget tegyenek azok között akik önhibájukból vagy önhibájukon kívül kerültek nehéz anyagi helyzetbe.

- Utóbbiakat kötelessége segíteni a társadalomnak. Így tesz Kaposvár is. A város több mint egymilliárd forintot fordít különböző szociális támogatásokra, köztük tíz önként vállalt támogatási formára: mint a gyógyszertámogatás, a rezsitámogatás, a fiataloknak szóló ösztöndíjak, a kismamák bérlettámogatása vagy a méhnyakrák elleni védőoltás – mondta a polgármester.

Szita Károly kiemelte: azok esetében, akik önhibájukból kerültek nehezebb helyzetbe, azt alapelvet valljuk, hogy munka van, segély nincs. Akik fizikailag erősek ám mégsem vállalnak munkát, azoknak elsősorban a munka lehetőségét kínáljuk fel a segélyek helyett.

A megváltozott munkaképességűek ellátórendszerének átalakításának tapasztalatairól az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára számolt be. Fülöp Attila elmondta: az átalakítás célja az volt, hogy az kapjon ellátást, aki valóban rászorul, aki pedig képes a munkavégzésre, az kapjon erre lehetőséget. Az államtitkár hangsúlyozta: a felülvizsgálatokon részt vettek 90 százaléka továbbra is kap valamilyen ellátást, s kevesebb az elutasítottak száma, mint négy évvel korábban. Az újonnan vizsgálatra jelentkezők közül országosan csupán 22 százalék azoknak az aránya, akik nem jogosultak támogatásra, ez az arány Somogyban 16 százalék. A rehabilitálhatók száma országosan 24, a megyében 21, a rokkantellátást kapók aránya országosan 54, Somogyban pedig 63 százalék.

– A jelenlegi kormány egyik legnagyobb sikere hogy megújította a 2010-re tönkretett nyugdíjrendszert. Európában egyedülálló módon a magyar nyugdíjasok nyugdíja követi az inflációt - mondta Gelencsér Attila, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Címkék: társadalom alapú, rokknat, éeletbevágó, segélyre, van, gazdaság