A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. egyik fő feladata a busaállomány gyérítése a tóban. A sikeres halászat egyik kulcskérdése a jó felkészülés, ezért a téli holtidényben a keszthelyi, és a siófoki telepeken elvégezték a halászhajók karbantartását, kijavították a hálók hibáit, tájékoztatott Füstös Gábor vezérigazgató.

A busa halászatára állított hálós technikát alkalmaznak és a hatalmas, olykor 50 kilogrammos busák megfogása nemcsak a halászok erejét teszi próbára, hanem a hálókét is. Ezért az esetleges szakadás, elhasználódás miatt minden hosszabb leállás után a halászatra készülve átvizsgálják a felszerelést. A szükséges javításokat elvégzik, ha kell, új hálót készítenek. Ezek a hálók kimondottan bő, 130 milliméteres szemnagyságúak, és öt méter szélesek. Hajónként 1500 métert használnak a halászok. Kora tavasszal, késő ősszel három hajó, az ezen kívüli időszakban két hajó gyéríti a balatoni busaállományt.

Az idei busahalászatot a jégvesztét követően, február utolsó napjaiban kezdték. Ma még nem számolhatnak be rekord fogásokról, ami a rendkívül hideg vízben érthető. Ugyanakkor a megemelkedett balatoni vízszint segít abban, hogy az idei évre tervezett 160-180 tonnás busamennyiséget teljesíteni tudják, reménykedett a vezérigazgató.

Tremmer Tamás

Forrás: feol.hu

Címkék: állományt, kifutottak, gyérítik, halászhajók, busa, balatoni, gazdaság