Ez a KOMÉTA adatai szerint a húsiparban eléri a 40 százalékot is. A vidékfejlesztési tárca márciusban terjeszti a kormány elé az adócsökkentésre vonatkozó javaslatait. A bolt vezetők a forgalmuk növekedését remélik az intézkedéstől.

Tej, kenyér, húsárú, zöldségek, étolaj, kávé. A többi között ezek áfáját is csökkentenék. A vevők azt mondják: már alig várják, hogy ez megtörténjen, így ugyanis akár több ezer forintot is megspórolhatnak egy vásárlás alkalmával.

- Az alapvető élelmiszereknek olcsóbbnak kellene lennie, mint bármi másnak. Az mindig is a kevesebb áfájú cikkek közé tartozott, úgyhogy most is így kéne - mondta Horváth Gézáné.

Az áfacsökkentést az üzletek is várják. Azt remélik nő majd a forgalmuk.

- Mivel csökkennének az élelmiszerek alapvető eladási árai, biztos sokkal több is fogyna ezekből az termékekből - árulta el Stick Gábor üzletvezető.

Ha több fogyna a hazai tejből, az az ágazatnak is jót tenne. Ráadásul az áfacsalókkal sem kellene versenyezniük.

- Nyilvánvalóan nem lehet versenyezni olyan termékkel amelyet áfa nélkül tudott megvásárolni a kereskedő, majd ezt áfával tudja továbbítani akár fehér akár fekete részen - tette hozzá a Fino-Food Kft. ügyvezető igazgatója, Egyed László.

Az áfacsalás a húságazatot is jelentősen érinti. A kaposvári Kométa közleményében tudatta: "...a feketekereskedelem is nagyban megnehezíti a húsipari vállalatok mindennapjait....a 27%-os áfa tartalom az egyik fő oka az ágazatban jelentős csaknem 40%-os feketekereskedelemnek....". A cég szerint az ÁFA-csökkentés a cég stabil működéséhez is hozzájárulna.

- A jelenlegi áfakulcsok az adócsalások oly mértékű elterjedésével jártak együtt, hogy ez munkahelyek 10 ezreit veszélyezteti, már jó néhány cég kénytelen volt megszüntetni a tevékenységét. Elég csak a húsipari ágazatra utalnom - mondta a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért elnöke, Torba Tamás.

A fórum felmérése szerint minden második eladott áru után nem fizetnek ÁFÁ-t.
Az egyesület körülbelül 10 %-os áfakulcsot tartana elfogadhatónak. Azt mondják: ezt még elbírná az állami költségvetés is.

Címkék: ágazat, hús, ipar, csökkentés, áfa, gazdaság