Főleg azoknak a gazdáknak jelent ez problémát, akik tavaly nem szerezték be a magot, nekik más helyettesítő hibridet kell vásárolniuk. Ezek a fajták sok esetben drágábbak is.

Az aszályos időjárásnak a kukorica sem tudott ellenállni. Levelei elszáradtak, a gazdák úgy mondják: furulyázik, és a termés mérete is jóval kisebb volt az átlagosnál, többek között ezért is van most kevés vetőmag.

Langmár Ferenc 120 hektáron gazdálkodik. Idén neki is dupla árat kell fizetnie a vetőmagért, mert nem kapott abból a fajtából, amiből eddig vett.

- Másik fajtákat ajánlottak, kénytelen voltam azt választani, aminek a hektárra vetített ára a duplája, mint amit szerettem volna, azt a fajtát amit ismertem.

A gazdák többsége már kitapasztalta melyik az a vetőmag, amelyik jó terméshozamot produkál. A mostani vetőmaghiány azonban átszabta terveiket.

- A 2012-es év sokakat arra predesztinált, hogy kifejezetten szárazságtűrő fajtát vessen. Ha nem tudja azt a fajtát megszerezni, akkor terméscsökkenés következhet be - mondta Tóth István növényvédelmi szakmérnök.

Az előzetes becslések szerint százezer hektár termőföldre nincs elég vetőmag-kukorica a tavalyi aszály miatt. Romániában, Ukrajnában és Oroszországban, ahonnan importálni lehetne, szintén rossz évet zárt az ágazat.

Címkék: Langmár, hektár, drága, aszály, kukorica, gazdaság