1949. február elsején kezdte meg munkáját a Teherautó-fuvarozási nemzeti vállalat kaposvári kirendeltsége, ami a tömegközlekedést is működtette. A ma ismert buszpályaudvar a hatvanas évek végére készült el. A Kapos Volán nevet 28 évvel ezelőtt vette fel. Jelenleg 630-an dolgoznak a több mint 220 buszt üzemeltető cégnél.


A 64-dik évfordulón mintegy 170 elismerést adtak át a dolgozóknak. Közülük egy vehetett át 45 éves törzsgárda kitüntetést. Manapság ritka, hogy egy ember ennyi ideig egy helyen dolgozzon.
- Karoszérialakatos szakmát tanultam, abban is dolgoztam, később érettségiztem, utána energetikusi tanfolyamra mentem. A rendszerváltásig dolgoztam mint energetikus és utána visszatértem a szakmába - mondja Tóth Kálmán, a Kapos Volán dolgozója.


Januárban megszűnik Kapos Volán. Beolvad a Dél-dunántúli Közlekedési Központba a Gemenc és a Pannon Volánnal együtt. Így egy kétezer embert foglalkoztató, évi 50 millió kilométert buszozó regionális szervezet alakul, jelentős fejlesztésekkel.


- Én úgy gondolom, hogy 2014 végéig ez akár több mint 100 darab busz beszerzését jelentheti a régióban. Ez a Kapos Volán, Somogy megyére vonatkozóan 30-40 darabot jelenthet - mondja a Kapos Volán vezérigazgatója, Bebics János.


Az összeolvadást irányító nemzeti vagyonkezelő azt akarja elérni, hogy a régiós társaságok versenyképesebb vállalatok legyenek. Költséghatékonyan szolgálják a közösségi közlekedést, és javítsák a szolgáltatás minőségét.

Címkék: elsejétől, Kapos, Volán, megszűnik, január, gazdaság