A cégeknek ennek ellenére szűk egy hónapjuk maradt arra, hogy átlássák az idei változásokat. Február közepén ugyanis le kell adni az első adóbevallásokat.

Az egyik kaposvári autómosással és autószereléssel foglalkozó kisvállalkozás 11 embernek ad munkát és megélhetést. Az ügyvezető azt mondja, a tb változásokkal még nincsenek tisztában, mert néhány nappal ezelőtt kapták meg a kiszámításhoz szükséges számítógépes programot, de az biztos, hogy a béremelések miatt többet kell majd fizetniük.

- A tavalyi kedvezmények, járulék kedvezmények megváltoztak. Más kedvezményeket lehet igénybe venni, ezeket most pontosítjuk. Körülbelül ugyanazok lesznek mint tavaly, annyival fog növekedni a járulék, mint amennyivel a bérnövekedés hozza magával a növekedést - mondta a Sonax Autómosó ügyvezetője, Fodor Lajos.

A nagyobb kiadások mellett idén több az adminisztráció is. Ez sem könnyíti meg a vállalkozók helyzetét.

- Az adminisztráció csökkentéssel nincsenek a vállalkozások megelégedve, mert számtalan olyan plusz adatszolgáltatási kötelezettség lépett be a áfánál, ezeknél a kisadóknál, ami azért terhet jelent a számukra - tájékoztatott az okleveles könyvvizsgáló, Nagy Aladárné.

A növekvő adminisztráció ellenére a cégeknek és a könyvelőknek alig egy hónapjuk van arra, hogy átrágják magukat a változásokon. Február 12-én le kell adni egyebek mellett a bérek járulékainak bevallását és be kell fizetni a KIVA első tételes adóját.

Címkék: adminisztráció, díjak, változás, gazdaság