A beruházást az európai unió támogatta.

"...ezelőtt már ilyen távolságból is lehetett érezni, hogy a víznek ilyen rossz illata van, tehát ilyen csatorna szaga van...." Ez már azonban csak a múlt. Korábban senki nem mert csapvizet inni, a 700 lelkes településen mindenki palackozott vizet ivott.  

" Az előző időszakban annyira rossz volt a víznek a minősége, hogy kénytelenek voltunk ásványvizet vásárolni" - mondta Hosszúné Deli Hajnal.

Most huszonegyedik századi technológia váltotta fel az elavult víztisztító rendszert. A régi kút alpajaira éptették rá a számítógép vezérelt berendezéseket. A beruházás 25 millió forintba került.

- Innentől kezdve remélhetőleg jó lesz a vízminőség, a lakosság is úgy jelezett már vissza, hogy sokat javult ez alatt a két hét alatt, amióta megvolt az első műszaki átadás - tájékoztatott Jákó polgármestere, Kovács János.

A Kavíz régi szolgáltatási területén Jákó volt az utolsó település, ahol vízminőségjavító programot kellett végrehajtani. A Somogyvíztől átvett településeken azonban van még fejleszteni való.

- Igazából 2013-14 években lesznek olyan műszaki átadások elméletileg, ahol ugyanilyen körben azt tudjuk elmondani, hogy a települési vízminőség megfelel már az elvárásoknak - mondta a Kavíz Kft. vízellátási főmérnöke, Boda Balázs.

Az egész megye vízellátásáról elmondható, hogy a vas, a mangán és az ammonia értékek egyre közelebb kerülnek az unió által előírt szintnek, sőt a legtöbb helyen alcsonyabbak a szigorúbb hazai elvárások miatt.

Címkék: Víz, jákó, kavíz, minőség, somogy, gazdaság