Az adatszolgáltatást a SMKH Növény- és Talajvédelmi Igazgatósága felé (7400 Kaposvár, Guba S. u. 20.) kell megküldeni, de lehetőség van elektronikusan, ügyfélkapun keresztüli teljesítésre is. Az elektronikus adatszolgáltatásra csak ügyfélkapus regisztrációt követően kerülhet sor. Az adatszolgáltatást a hatályos 59/2008. (IV.29.) FVM rendelet 6. számú mellékletében lévő adatlap kitöltésével – vagy a http://www.nebih.gov.hu/nyomtatvanyok/e_nyomtatvanyok címen letölthető adatlap segítségével - kell végrehajtani. A megküldött adatlapok másolatát a gazdálkodóknak 5 évig meg kell őrizniük.

Az 59/2008 (IV.29.) FVM rendelet szerint az adatszolgáltatásra kötelezetteknek az adott gazdálkodási évről az adatszolgáltatást megalapozó, folyamatos nyilvántartást kell vezetni, amelyet a Gazdálkodási Napló tápanyag-gazdálkodásra, trágyázásra, parcellaművelési adatokra, valamint állattartásra vonatkozó lapjain vagy annak adattartalmával megegyező egyéb nyilvántartáson lehet megtenni.

A rendelet értelmében műtrágya kijuttatása esetében a talajvizsgálati eredményekre alapozottan kell a tápanyagpótlást megtervezni. Az adatlap letöltéséhez segítséget kérhetnek a gazdálkodók a falugazdászoktól, az agrárkamarai tanácsadóktól - tájékoztatott a Somogy Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság.

Címkék: Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság, adatszolgáltatás, nitrát, rendelet, Somogy Megyei Kormányhivatal, gazdaság