„El kellett döntenünk, hogy melyik kezünkbe harapjunk” – kommentálta Antalffy Gábor a KISOSZ elnöke a Piac&Profit kérdésére a Kereskedők és Vendéglátók Országos Érdekképviseleti Szövetségének javaslatát a 2013-as minimálbér, illetve a szakképesítéshez kötött bérminimum esetére. Mint azt a szektor érdekképviseleti szervének vezetője kérdésünkre elmondta: 2012. évben a lakossági kereslet, a belföldi vásárlóerő, a GDP csökkenése miatt jelentősen visszaesett, miközben az infláció az előzetes szakértői számításokhoz képest magasabb mértékben emelkedett, ezért a belföldi piacra értékesítő és szolgáltató hazai mikro- és kisvállalkozások forgalma csökkent, így a jövedelempozíciója az idén tovább romlott. A csökkenő bevételek és romló gazdasági helyzet ellenére 2012. évben gazdasági teljesítmény nélkül mindkét bérelem jelentős megemelésére került sor, e bérek felett a gazdálkodást még az elvárt béremelés kötelező jellege is terhelte.

Bár szakértők szerint 2013-ra már minimális mértékű javulás várható, ezzel egyidejűleg több olyan intézkedés bejelentése történt meg, amelyek ezt a lakossági vásárlóerő csökkentésével ellensúlyozzák. „Kettős kényszerben vagyunk” – hangsúlyozta Antalffy Gábor. „ Egyrészt szeretnénk, ha a lakosságnál minél nagyobb bértömeg lenne, így növekedhetne a fogyasztás és a kiskereskedelmi és szolgáltatási szektor forgalma, másrészt egy komolyabb béremeléssel kivéreztethetnénk az amúgy is nehéz helyzetben lévő szektort. Középutat kellett találnunk.”

A KISOSZ mindezek alapján az elkövetkező bértárgyalásokon egy minimális mértékű béremelést javasol a tagságát alkotó hazai kereskedelmi és vendéglátó vállalkozások jövedelempozíciója és a gazdasági helyzet alapján, figyelembe véve a lakossági reáljövedelmek csökkenését is, így 2013. évre a kötelező legkisebb munkabér összegére 97.000,-Ft mértéket javasol, a szakképesítéshez kötött bérminimum esetében pedig 110.000,-Ft-ot.

„Várhatóan az idei szezon sem lesz rosszabb, mint a tavalyi” – mondta Antalffy Gábor. „Ugyanakkor szerencsétlen, hogy a karácsony hétfőre esik, mivel így csaknem egy héttel rövidebb lesz a szezon, ezért idén korábban kezdődnek a vásárok és kiárusítások is. Ha szerdára, vagy csütörtökre esne, az a néhány munkanap jelentős többletforgalmat hozhatna.”

A 298/2011. (XII. 22.) Korm. rendelete szerint a 2012. évi minimálbérek az alábbiak szerint alakulnak: A teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló részére megállapított személyi alapbér kötelező legkisebb összege (minimálbér) a teljes munkaidő teljesítése esetén 2012. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 93 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 21 400 forint, napibér alkalmazása esetén 4 280 forint, órabér alkalmazása esetén 535 forint. A fentiekben meghatározottaktól eltérően a legalább középfokú iskolai végzettséget, illetve középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló garantált bérminimuma a teljes munkaidő teljesítése esetén 2012. január 1-jétől havibér alkalmazása esetén 108 000 forint, hetibér alkalmazása esetén 24 850 forint, napibér alkalmazása esetén 4 970 forint, órabér alkalmazása esetén 621 forint.

Forrás: Munkaügyi Fórum, Piac&Profit

Címkék: bértárgyalások, KISOSZ, emelés, minimálbér, javaslat, gazdaság