Somogyban csaknem 1000 céget alapítottak 2012-ben és ezzel párhuzamosan 507 cég szűnt meg.

A megelőző év adataihoz képest 2 százalékkal kevesebb céget töröltek és 9 százalékkal kevesebb új gazdasági társaságot alapítottak. A cégstatisztikák nyilvántartása óta ez az első esztendő, amikor e két mutató egyaránt csökkent a korábbi évihez viszonyítva. Az a tendencia azonban továbbra is érvényesül, miszerint nagyjából kétszer annyi új társaság lép piacra, mint amennyit törölnek – tájékoztatta szerkesztőségünket a feketelista.hu főszerkesztője, Iklódi András.

A portál összesítése szerint az elmúlt két esztendőben összesen 50 484 céget töröltek és 96 190-et alapítottak. Szakértők véleménye szerint ez a folyamat elsősorban azzal magyarázható, hogy egy cég törlése, kivezetése bonyolult és időigényes, egy új céget viszont – az idén bevezetett szigorítások ellenére is – akár egy-két nap alatt be lehet jegyeztetni.

Miközben egy vállalkozás ellen felszámolást, csődeljárást vagy másfajta eljárást folytatnak, a tulajdonos a kimentett vagyonával, pénzeszközeivel más néven és címen új vállalkozást alapíthat. Legalább is eddig ez volt a gyakorlat, az idén viszont alaposan szigorították a cégnyitás feltételeit. Nem véletlen, hogy ebben az évben 4346-tal kevesebb új cég jelent meg a piacon, mint a megelőző esztendőben.

A hatályos joggyakorlat szerint egy vállalkozás ezután is a cégjegyzékből történő törlés után szűnik meg. Erre a leggyakoribb eset a társaság felszámolása, illetve végelszámolása, de a törlés oka lehet a társasági forma változása, a cégből való kiválás vagy összevonás, mert ez utóbbi esetekben is kérni kell a jogelőd cég törlését. A cégbírósági adatok szerint az idén, az első háromnegyed évben például 18 ezer felszámolási eljárás indult, 22 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Ennek egyértelműen az az oka, hogy a döntően tavaly és ez év elején nagy számban indult végelszámolások és kényszer-végelszámolások felszámolással végződtek.

A cégalapítás feltételeinek szigorítását jelenti az év elején bevezetett adóregisztrációs eljárás, amelynek segítségével az adóhatóság azokat akarja kiszűrni az üzleti világból, akik korábban visszaéltek az egyszerű és gyors cégalapítás lehetőségeivel.

A feketelista.hu tizenegy közhiteles állami szervezet összes elmarasztaló döntését tartalmazza, a portálon egyetlen klikkeléssel valamennyit megtekintheti, ellenőrizheti az érdeklődő. Bármely cégről percek alatt kideríthető, hogy például folyamatban van-e ellene adóvégrehajtás vagy más eljárás. Összesen 450 ezer cég körülbelül egymillió adatáról tájékozódhat az érdeklődő. Ezek ismeretében kikerülhetők a csalók, a szélhámosok, megelőzhetőek a későbbi veszteségek.

Címkék: cégalakulás, megszűnés, feketelista, cégek, Somogy, gazdaság