A szeptember közepén megjelent miniszteri rendelet értelmében 107 ingatlan, köztük abalatonföldvári kikötő részben önkormányzati, részben a Balatoni Hajózási Zrt. tulajdonában lévő építménye vált egyedileg védett műemlékké.

Holovits Huba (Fidesz), Balatonföldvár polgármestere és Horváth Gyula vezérigazgató is sérelmezte, hogy a védetté nyilvánítás előtt senki nem egyeztetett velük, arról a mai napig senki nem tájékoztatták őket. Egyelőre az interneten próbáltak meg tájékozódni az intézkedés következményeiről, amelyek alapvetően befolyásolhatják a kikötővel kapcsolatos ingatlanhasznosítási, fejlesztési terveket, és értékcsökkenést okozhatnak.

A polgármester közölte, nem tudják, ki kezdeményezte a védetté nyilvánítást, de nem a város volt az. Egyfelől büszkék a minősítésre, másfelől értetlenül állnak előtte, hiszen az egyeztetések hiánya miatt nem tudják, hogy milyen többletfeladatokkal jár. Az sem tisztázott, hogy a szigorodó előírások miként befolyásolják a műemléki környezetbe került önkormányzati és magánvagyon hasznosíthatóságát, okoznak-e értékcsökkenést az önkormányzati vagyonban.

A városvezető beszámolója szerint a döntés érinti a kikötő központjában lévő, 1907-es építésű Balaton Clubot, amely önkormányzati tulajdonban áll. Arról, hogy az egykori kaszinó épületének örökségvédelem alá helyezését megkezdték, másfél éve kaptak értesítést, majd a helyi képviselő-testület úgy határozott, hogy nem támogatja a kezdeményezést. Jelezték azt is, hogy védelembe helyezés esetén felajánlják az államnak az ingatlant megvételre, erre az illetékes hatóság azt válaszolta, hogy nem kíván élni a lehetőséggel.

A volt kaszinó az első vasbeton szerkezetű épületek egyike az országban, ezért érthető, hogy ipartörténeti műemléknek számíthat. Az viszont érthetetlen, hogy a 60-as években hozzáépített, víz fölé hajló ízléstelen, szocreál szárny miért kapott szintén védettséget - mondta a polgármester.

balatonföldvár


Ismertetése szerint az épület felújítására és hasznosításra az önkormányzat másfél éve próbál befektetőt szerezni, miután a bérlői nem tudták rentábilisan működtetni. A korábban 200-250 millió forintra becsült tóparti ingatlan állapota leromlott, a legfrissebb igazságügyi értékbecslés szerint már csak 162,3 millió forintot ér, amely értéket tovább csökkentheti a védetté nyilvánítás, hiszen a felújítása, hasznosíthatósága ettől kezdve a szakhatóság feltételeinek teljesítésétől függ - fogalmazott Holovits Huba.

Horváth Gyula, a tóparti önkormányzatok tulajdonában lévő Balatoni Hajózási Zrt. vezetője közölte, az intézkedés több helyrajzi számon szereplő társasági vagyont is érint. A tulajdonhoz való alkotmányos jogot sérti, hogy az egyeztetés nélküli védetté nyilvánítással szigorodnak a beruházási feltételek, ami várhatóan lassítja, és drágíthatja több előkészített fejlesztési, felújítási projekt megvalósulását, illetve az ingatlanok egyszerű karbantartását is.

A vezérigazgató hangsúlyozta, a balatonföldvári kikötő a legnagyobb a cég kikötőláncában, mindig kiemelt figyelmet fordítottak és sokat költöttek rá. Ezért őrizhette meg a patinás jellegét, és ezért nem indokolta semmi a sürgős, egyeztetés nélküli intézkedést - tette hozzá.

Címkék: nyilvánítás, műemlék, földvár, polgármester, balaton, gazdaság