Közlekedési kedvezményben a korábbi szabályok szerint a fogyatékossággal élő személyek közül kizárólag a súlyosan mozgáskorlátozottak részesülhetnek, akik új gépkocsi vásárlásához 900 ezer, használt autó vásárlásához 600 ezer forint összegű támogatást vehetnek igénybe.

Az érintettek társadalmi integrációjának elősegítése érdekében a kormány döntött a személygépkocsi szerzési támogatásra jogosultak körének bővítéséről. Ezzel megteremtette annak lehetőségét, hogy a korábban kizárólag a mozgáskorlátozottak által igényelhető szerzési támogatást a más jellegű fogyatékosságuk miatt a tömegközlekedést használni nem tudó emberek is igénybe vehessék, ezzel számukra is megnyílt a lehetőség arra, hogy állami támogatással új gépjárművet vásárolhassanak.

A szerzési támogatásra jogosultak körét a kormányrendelet a 18 év feletti értelmi fogyatékosok, az autisták, a látássérült, valamint a hallássérült személyek esetében a fogyatékossági támogatásban részesülők körével azonosan, míg a 18 év alatti értelmi fogyatékos, autista, látási fogyatékos, valamint hallási fogyatékos gyermekek esetében a magasabb összegű családi pótlékban részesülők körével azonos módon határozza meg. Az ő esetükben a fogyatékos állapot ismételt minősítését nem szükséges elvégezni, vizsgálaton újra megjelenniük nem kell.

Azok az igénylők, akik vezetői engedéllyel rendelkeznek, önállóan, azok pedig, akik nem rendelkeznek vezetői engedéllyel, a rendelet szerinti szállítást végző személy nyilatkozata alapján igényelhetik a támogatást. Szállítást végző személy lehet a szülő, házastárs, élettársi nyilvántartásba bejegyzett élettárs, a súlyos mozgáskorlátozott, vagy egyéb fogyatékossággal élő személlyel legalább egy éve közös háztartásban élő gyermek vagy testvér, illetve a súlyos mozgáskorlátozott, vagy egyéb fogyatékossággal élő személy személygépkocsival történő szállítását a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerinti önkéntes jogviszonyban végző személy.

A 900 ezer forint összegű támogatás új, kézi- vagy automataváltós Suzuki SWIFT 1,2 GLX, illetve Suzuki SX4 modell, a 600 ezer forint összegű támogatás típusmegkötés nélkül, használt személygépkocsi megvásárlásához kérhető, a Széchenyi Bank által nyújtott finanszírozási konstrukcióban. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a támogatással – az eddigi legfeljebb négy év helyett - öt éve forgalomba helyezett személygépkocsit lehessen megvásárolni.

A módosítás értelmében a személygépkocsi szerzési és átalakítási kérelmek új beadási határideje: 2012. szeptember 30. (a korábbi határidő 2012. május 15-e volt).

A támogatás megállapítása iránti kérelmeket a Kormányablaknál, illetve a Somogy Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalánál (7400 Kaposvár, Csokonai út 3.) terjeszthetik elő a jogosultságot megalapozó dokumentumokkal együtt.

A jogosultságokról a hivatal által összehívott szakbizottság dönt 2012. december 15-éig.

(SMKH Szociális és Gyámhivatal)

Címkék: jogkör, személy, rendelet, támogatás, autó, gazdaság