A Balaton halteltartó élettere, az alacsonyabb vízszint ellenére sem csökkent, mivel megfelelő mennyiségű tápanyag áll az állatok rendelkezésére.

A környező halastavakba viszont csaknem 20-25 százalékkal kevesebb halat telepítettek a szárazság miatt, ami kihat a jövő évi termelés alapjául szolgáló haltermelésre is. További gondot jelent, hogy az üzemképes halastavakat a lehalászások után vélhetően nem tudják újból feltölteni vízzel a befolyók kiszáradása miatt, ami rendkívül veszélyezteti a jövő évi termelést - fogalmazott a vezérigazgató. A hiányzó vízutánpótlás miatt ellehetetlenül a halak egy részének teleltetése is.

A kialakult helyzet miatt azzal kell számolni, hogy az ősszel aktuális haltelepítések idejének és helyének kiválasztásában nem a szakmai indokok fognak szerepet játszani, hanem az időjárás és a körülmények függvényében kell majd ezekről dönteni. A Balaton déli partja a sekélysége miatt - egy-két hely kivételével - alkalmatlanná vált a partról történő haltelepítésekre, így nem tartható az eddig gyakorlat, amely szerint a tó körül több helyszínen, egyenletesen biztosítják a telepítéseket - közölte Füstös Gábor.

A kár, illetve a bevételkiesés felmérése folyamatban van, a kettő összege az előzetes becslések szerint eléri a 20-25 millió forintot.

(mti)

Címkék: kiszáradt, halastó, aszály, hal, balaton, gazdaság