Ha a tanuló diákszövetkezetnél vállal munkát, akkor ők válnak munkáltatóvá, s nem az a cég, ahova kiközvetítik. Így a munkabér kifizetését is a szövetkezetek vállalják, s érdekképviseletüket is ellátják. A megkérdezett diákszövetkezetektől megtudtuk, hogy a nyári időszak kiemelt fontosságú az iskola mellett munkát vállalók körében. A legkeresettebb állások közé tartoznak az irodai adminisztrációs, valamint az áruházi munkák. Ám továbbra is slágernek számít a tanulók körében, hogy a Balatonon dolgozzanak. A helyzet itt viszont annyival nehezebb, hogy a diáknak a szállásról magának kell gondoskodnia.

diákmunka1

A diákszövetkezetek vezetői ezekkel az állásokkal kapcsolatban külön kiemelték, hogy még körültekintőbben kell eljárni, mivel rengeteg visszaélés tapasztalható, például túlhajszolják a diákokat, vagy a bérüket nem fizetik ki. Megjegyezték, hogy itt is biztonságot jelentenek a szövetkezetek, mivel ha a munkaadó nem fizet, ők akkor is kifizetik a diákok bérét - majd később "behajtják" a munkáltatón.

Amennyiben az önállóan munkavállalás mellett döntünk fokozottabban odakell figyelni, hogy milyen munkaszerződést kötünk.

A diákokra ugyanazok a személyi adózási szabályok és kedvezmények vonatkoznak, mint a többi munkavállalóra. Az érvényes törvények tekintetében, ha a diák munkaszerződéssel vállal állást, a munkabér minimális összege nem lehet kevesebb 93 000 forintnál. Amennyiben a munkakör betöltése középfokú végzettséget vagy szakképesítést igényel, ez az összeg 108 000 forintra emelkedik. Ha megbízási jogviszonyban foglalkoztatják a tanulót, a jövedelem mértékétől függ a biztosítottá válás. Ez azt jelenti, hogy ha a havi jövedelem eléri a minimálbér 30%-át, a diák biztosítottá válik és a munkáltatónak kell kifizetnie utána a járulékokat. Ha nem éri el ezt az összeget, akkor viszont nem válik biztosítottá a tanuló. Ezáltal saját magának kell befizetni a személyi jövedelemadó előleget és a 27%-os egészségügyi hozzájárulást.

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén évi 840 ezer forintot el nem érő jövedelemről a diáknak nem kell adóbevallást készítenie. Ezek mellett a diákok részesülhetnek a béren kívüli juttatásokból is.

Az adóhivatal valószínűleg idén is fokozott ellenőrzésekbe kezd a diákok számára is népszerű idegenforgalmi ágazatban. Tavaly kiemelten vizsgálták a szabályos foglalkoztatást, abból a célból, hogy a folyamatosan csökkenő adózási morálon javítsanak, s visszaszorítsák a visszaéléseket és a feketemunkát.

A cikkhez mellékelt dokumentumban elolvashatják a NAV tájékoztatását a diákok foglalkoztatásának alapvető adózási szabályairól!

 

 

Kapcsolódó anyagok

Címkék: apeh, diák, balaton, ellenőrzés, munka, gazdaság