Siófok legszebb panorámája a víztorony. Azonban nem eladó. A Balaton-parti városban átlagosan csaknem 300 ezer forint négyzetmétere a lakásoknak. Az ingatlankereskedő szerint a használt és az új lakáspiacon nagy a választék és nagy az árak közötti különbség.


- Ezek a magas átlagárak valószínű abból adódnak, hogy a Siófok vízparti ingatlanok négyzetméter árai jóval magasabb, mint 300 ezer forint és a lakótelepi tégla, illetve panel lakások ára viszont 200 ezer alatt is mozog akár és ezeknek az átlagából jött ki szerintem a 300 ezer forint - mondja a siófoki Duna House Ingatlaniroda vezetője, Németh Renáta.


Siófok mellett Fonyódon is hasonló árak vannak. A megyék közötti rangsort Somogy vezeti 202 ezer forinttal. Még a Pest megyei átlagárakat is meghaladja az itteni. A megyében tavaly átlagosan 7%-ot emelkedtek a lakásárak, míg országosan 2%-os csökkenés volt tapasztalható.


- A legjelentősebb növekedés a fonyódi kistérségben volt, közel egyharmadával nőttek az árak egy év alatt...csurgói, marcali, tabi érdekes alacsony négyzetméter áru kistérségek is pozitív változást könyvelhettek el 5-15% között. Ugyanakkor nagyon alacsony szintről, ezt is fontos hozzá tenni. Pozitív még Lengyeltóti, Siófok kistérség árváltozása és a másik véglet, érdekes az is Balaton-parti kistérség, a balatonföldvári, ahol negyedével csökkentek a tranzakciós árak - mondja az OTP Jelzálogbank Zrt. vezető elemzője, Valkó Dávid.


A megyeszékhely és környéke viszont lehúzza a megyei átlagárakat. Itt négyzetméterenként 133 ezer forintért lehet lakást venni. Az elmúlt évhez képest csökkentek az árak és csökkent a kereslet is a somogyi megyeszékhelyen. Az ár 8, a forgalom 5%-kal. Növekedést csak Szombathely, Győr, és Kecskemét könyvelhetett el. Utóbbi kettő az autógyáraknak köszönhetően. Az elemző szerint idén nem változik a helyzet a lakáspiacon, jövőre azonban élénkülésre számítanak.

Címkék: megyeszékhely, ingatlan, árak, Somogy, gazdaság