Bitumennel töltötték fel azt az ezer köbméteres tartályt, amelynek teteje megrepedt a zalaegerszegi olajfinomítóban, és a "kiáramlás helyén tűz keletkezett", az üzemzavar ellenére a létesítmény teljes kapacitással működik - közölte a finomítóban péntek hajnalban bekövetkezett üzemi baleset kapcsán az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) és a Mol.

Az üzemzavar hajnali fél négykor történt, a feltöltéskor a tartály nagyobb része még üres volt. Az esetkor személyi sérülés nem volt, a bejárat környékén a járműforgalmat sem kellett korlátozni. kívülről is csupán a tartály hűtéséhez használt felszálló gőz látszott, egyéb jele nem volt a történteknek.

Mol robbanás Zala 1

Mol robbanás Zala

(MTI-fotók: Varga György)

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei a legmagasabb riasztási fokozat alapján vonultak ki a helyszínre, és a helyi létesítményi tűzoltókkal együtt kezdték meg a beavatkozást, a tartályt és a benne lévő bitument nitrogénnel és gőzzel hűtik. Az automatikus védelmi rendszerek jól működtek, a keletkezett tüzet az üzemi személyzet a tűzoltóság kiérkezése előtt eloltotta. A "környezetbe minimális nem kimutatható - mennyiségű légnemű káros anyag került, amely a lakosságot nem veszélyezteti".

A környező tartályok nem sérültek meg, de a beavatkozás ideje alatt is folyamatosan ellenőrzik azok állapotát. A BM OKF Országos Iparbiztonsági Főfelügyelősége teljes körű vizsgálatot folytat az üzemzavar kialakulásával kapcsolatban - írja a hirado.hu.

Címkék: üzemzavar, tartály, MOL, robbanás, gazdaság, tűz