Sok embernek a méz jelenti a megélhetést. Az idei év viszont keserves, nagyon gyenge Mészáros János számára. A mézelő fák is alig hoztak virágot.

- A tavaszi csapadékmennyiség is közrejátszott ebben, de leginkább a 2-3 napos mínusz 10 fokos lehűlés pont úgy kapta el az akácosokat, hogy akkor pattantak el a rügyek, az akác erre hihetetlenül érzékeny, ha a rügy megfagy gyakorlatilag nincs virág - árulta el a Zselici Méhész Egyesület elnöke, Mészáros János.

Így nincs virágpor, amit a méhek hordhatnának. Ráadásul a hétvégi hideg idő miatt várhatóan megint kaptárukban maradnak. Somogy az ország második legnagyobb méztermelő megyéje több mint 2000 méhésszel mintegy 70 ezer méhcsaláddal.

Az akácmézet viszik a legjobban az egyik kaposvári boltban, de a készletek fogyóban vannak.

- Sokkal kevesebb lesz az akácmézünk, nem csak nekünk, hanem országos viszonylatban is. Biztosan felmegy az ára, tavalyról pedig nem tudtunk tartalékolni - mondta a Kaposvári Méhészbolt üzletvezetője, Csonka Imréné.

A magyarok évente mindössze átlag 60 deka mézet fogyasztanak, ráadásul a fejadag évek óta csökken. A méznek pedig 70 gyógyhatása ismert: fŰŰokozza például a teljesítőképességet és méregtelenít is.

Címkék: somogy, emelkedik, méz, drágul, hiány, gazdaság