A Belső-Somogyi Homokvidék mezőgazdasági területeinek egy része évről-évre igen gyenge terméseredményeket tud felmutatni. Különösen az úgyneveztt savanyú homoktalajos térségekben gazdaságtalan a földművelés. A mezőgazdasági termények piacán egy kisebb áringadozás is könnyen veszteségessé teszi a helyi iparágat. A SEFAG Zrt. is szembesült ezzel a problémával a kezelésében levő területeken, ezért a vállalat 2008-ban új művelési módszerek kialakítására pályázott – sikerrel. A 196 millió forintos összköltségvetésű beruházás fő célja az volt, hogy a szakemberek egy olyan új utat keressenek, amelynek segítségével kedvezőtlen mezőgazdasági termőhelyeket is nyereségesen meg lehet művelni.

energiaerdő


A 200 millió forintos nagyságrendű projekt az Új Széchenyi Terv keretében 108 057 069 Ft támogatást nyert. A megvalósítás ténylegesen 2009 májusában indult. Ez az időszak előkészületekkel telt (termőhely feltárása, terület és talaj előkészítés, kerítésépítés). Az energiaerdő ültetvényezése 2010. márciusában kezdődött el, melyet két darab 1 éves vegetációs időszak követett. Az első letermelés pedig 2012 február-március havában zajlott le az energiaerdőben.

Az újszerű termesztési technológia alternatívát nyúj a jelenlegi mezőgazdasági gyakorlatnak, jelentősebb beruházási igény nélkül, hiszen az ültetvénylétesítés és -fenntartás a mezőgazdaságban általánosan alkalmazott gépparkkal könnyen megoldható.

energiaerdo2

Címkék: ültetvény, projekt, aratás, sefag, energia, gazdaság