Dobástávolság-mérő műszerrel ellenőrzik a halőrök a Balatonon, hogy a horgászok nem tiltott módon - például csónakkal vagy etetőhajóval - jutatták-e be szerelésüket a vízbe - közölte a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit (BHNp) Zrt. A horgászengedeély bevonását vonhatja maga után, ha az ellenőrzések azt állapítják meg, hogy a horgász bedobás helyett "behordta" a horgon lévő csalit.

Az agrarmonitor.hu információi szerint a szerelék behordására vonatkozó, az idei évtől érvényes és egyes horgászok által vitatott szabályozás ellenőrzésére is kiemelt figyelmet fordítanak az elkövetkező időszakban a Balatonon. A halőröket dobástávolság-mérő eszközökkel látták el, amelyek segítségével könnyen le tudják ellenőrizni, hogy a horgász valóban dobással juttatta-e be a horogra tett csalit a vízbe, nem pedig valamilyen tiltott segédeszköz használatával (csónakkal, etetőhajóval).
A cég tájékoztatása szerint az ellenőrzés a mérőműszer segítségével egyszerűen lefolytatható. A bevetett botra a halőr felszereli a távolságmérőt, majd megkéri a horgászt, hogy tekerje fel a damilt. (Erre - hangsúlyozza a társaság - a jogszabály is lehetőséget ad.) Ezután a halőr egy bedobást kér a horgásztól, amelynek távolságát ugyanúgy leméri, mint az előzőekben. Ha a két távolság megközelítőleg megegyezik, az azt bizonyítja, hogy a horgász tisztességesen pecázik, ám ha a feltekeréskor mért távolság jóval nagyobb, mint az ellenőrzött bedobáskor mért adat, úgy bizonyítható a tiltott behordás esete, ami a horgászengedély bevonásával jár - hangsúlyozza a BHNp..

Forrás: agromonitor.hu   

Címkék: renitens, bevonhatják, maga, után, engedély, horgász, gazdaság