A szaktárca hangsúlyozta: a közszolgáltatások folyamatos, biztonságos működtethetősége érdekében azonnali eredményt hozó lépésként megkerülhetetlen a menetrendi kínálat ésszerűsítése, összehangolása, a párhuzamosságok kiszűrése.

Az NFM szerint az április közepétől nem közlekedő vonatok az utasszámlálások alapján kihasználatlannak bizonyultak, a meglévő autóbuszos kínálattal helyettesíthetők. A menetrendi kínálat összehangolásakor fontos szempont volt, hogy a változásokkal eszközök, járművek szabaduljanak fel, a mozdonyok, kocsik, motorvonatok átirányításával magasabb színvonalon lehet kiszolgálni a másutt fokozottabban jelentkező utazási igényeket.

Az intézkedésekkel 2012-ben az előzetes számítások szerint mintegy 8 milliárd forint takarítható meg a helyközi közösségi közlekedésben - közölte a szaktárca.

A módosítások közlekedési napoktól függően eltérő számú járatokat érintenek, a MÁV-START vonatkilométerben számított teljesítménye a 2010/2011. menetrendi évhez képest 7,77 százalékkal csökken. Az intézkedések érintik a GYSEV, a MÁV-START, a Borsod, a Kisalföld, a Szabolcs, a Tisza, a Vasi, a Vértes Volán, Volánbusz Zrt. járatait - közölte az NFM.

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára korábban az MTI-nek elmondta: a Volán-társaságok Budapestre közlekedő távolsági járatainak csökkentésével körülbelül egymilliárd forinttal növekedhet az az összeg, amelyhez a teljesítmény alapján nyújtott finanszírozással a vasút hozzájuthat, amennyiben elszállítja az utasokat. Az államtitkár szerint célszerűtlen állami támogatásból kétfajta, párhuzamos közlekedési formát fenntartani és olyan konkurenciát teremteni a vasútnak, amely elviszi az utasforgalmat.

A Kapos Volán a vasúti menetrend változás miatt a felsőmocsoládi, mernyei, somodori munkavállalók utazásának biztosítására Ecseny-Mernye között új járatpárt állítanak forgalomba, illetve az Igal-Mernye, valamint a Mernye-Kaposvár között közlekedő járatok összekapcsolásával közvetlen utazási lehetőséget teremtenek a Kaposváron dolgozóknak.

Zala megyében nem érinti a közúti közlekedést a menetrendváltás. Egyetlen megszüntetésre ítélt vonat esetében merült fel, hogy szükséges lehet autóbuszos pótlásra, de az utasszámlálások alapján csupán néhány ember vette igénybe azt a járatot, így nem kellett buszt odairányítani.

Nincs hatással a menetrend változása a Pannon Volán, a Hajdú Volán, illetve a Veszprém megyei Bakony Volán, illetve a Somló Volán járataira - írja a napi.hu.

A MÁV-START azt közölte a menetrendi változások kapcsán, hogy figyelemmel kísérik az utasforgalmat, és a jegyeladások, a jegyvizsgálók visszajelzése alapján alkalmazkodnak a forgalmi igényekhez.

Címkék: Kapos Volán, autóbusz, vasút, változás, menetrend, gazdaság