Fóliasátrat építenek Szilvásszentmártonban. 28 közmunkás dolgozik itt a Start-programban.

- Dolgoztunk a mezőgazdaságban, az erdészetnél, itt van most ez a lehetőség, ezzel élünk most. Itt van a munka - mondta Orsós János.

Nyolc órát dolgoznak, havi 47 ezer forintért. A háromgyerekes családok 60 ezer forintot is kaphatnak. A somogyi zsáktelepülésen ezen kívül nincs más munkalehetőség.

- Nagyon nehéz elhelyezkedni, örülök, hogy a falun belül ilyen lehetőségek vannak, azt hiszem elég jó program az itt élőknek, elég nagy segítség - mondta Laczkó Márton.

A most épülő kertészet biotermékeiből az önkormányzat is szeretne pénzhez jutni.

- Az önkormányzat ezt önerőből csinálja a pályázaton kívül, itt virágot, zöldséget és palántát fogunk nevelni, szeretnénk a kaposvári piacon egy szilvásszentmártoni standdal megjelenni és amit szezonálisan meg tudunk termelni azt ott értékesíteni - mondta Szilvásszentmárton polgármestere, Lengyel Gábor.

Egy házat is vásárolt az önkormányzat, melynek udvarán most 100 kecskét tartanak. A tervek szerint a tejet, sajtot értékesítik és házakhoz is helyeznek ki állatokat, ezzel is munkát akarnak teremteni.

- Azt nagyon jól tudjuk Somogyban mennyire visszacsökkent az állattartás, drasztikusan a sertésállomány, a képzetlen munkaerő kikerült a munkaerőpiacáról, nem tudtak elhelyezkedni - mondta a Somogy Megyei Területi Agrárkamara titkára, Mészáros József.

Somogyban március elseje óta a kaposvári kistérségben foglalkoztatják a legtöbb közmunkást. A kadarkúti térségben 183, a tabiban 145, a barcsiban 127 embernek adtak munkát. A tervek szerint gyógynövény és virágkertészetek is települnek majd a Start-programra.

Címkék: Start-mintaprogram, Szilvásszentmárton, foglalkoztatás, munka, Somogy, gazdaság