Ez a befektetőknek kedvez. Egyre több készpénzes vevő jelent meg az ingatlanirodákban.

Rengeteg az eladó lakás Kaposváron. Az ingatlanközvetítők adatai szerint több mint 3 ezren szeretnének eladni.

Csak ebben az irodában több mint 700- at kínálnak. Jelentősen többet, mint a fél éve. Ősztől ugyanis a végtörlesztés miatt csak Kaposváron több százan válnának meg lakásuktól, nagy értékű családi házuktól.  

- Kifejezetten megnövekedett az ilyen irányú megbízásunk. Jelenleg közel 10 %-a az elég nagy ingatlan állományunknak amit a végtörlesztés miatt szeretnének jelenetős akcióval eladni. Több milliós árcsökkenésekkel - mondta a Basha Ingatlaniroda vezetője, Sümegh Nándorné.

Az ingatlanárak ezért mélyponton vannak. Az elmúlt hetekben újabb 10-15%-kal csökkentek az árak. Ennek a 68 négyzetméteres szigetelt lakásnak az ára 2 éve még 9 millió forint volt, most 6,6 millió forint. Az alacsony árak azonban a befektetőket vonzza.
A kereslet az 10-15%-kal megnőtt a tavayli év végéhez.

Az ingatlanközvetítő azt mondja: a készpénzes vásárlók az olcsó panelokat és a téglalakásokat keresik. Most akár 30%-kal is olcsóbban lehet lakáshoz jutni, mint 3 éve.

"Másfél szobás lakást tudnák ajánlani már 4,5 millió forinttól egészen 6 és fél millió forintig. KÉt és fél szobás lakást már tudnék 6,5-től 7 millió forintig.
"
A szakemberek azt mondják: akik a végtörlesztés miatt adnak el, albérletbe mennének. Így ez iránt is sokkal nagyobb a kereslet.
Sokan azonban hitelből végtörlesztenének. A somogyi bankokban több ezren éltek ezzel a lehetőséggel. Csak ebben a takarékban, még októberben néhány hét alatt kimerítették az erre szánt hitelkeretet.  

A Somogy Takarék ügyvezetője, Hubert Zoltán telefonon elmondta, hogy eredetileg 800 millió forint körül tippelt, de ettől valamivel többet sikerült kifolyósítaniuk. Amit vállaltak azt meghaladóan sikerült szerződést kötni és folyósítani.

Azok az ügyfelek, akik eddig nem kaptak hitelígéretet a bankoktól, félő, hogy már nem is kapnak. Ugyanis a legtöbb pénzintézet már nem ad kiváltó hitelt.

Címkék: ingatlanpiac, helyi hír, végtörlesztés, eladó, lakás, gazdaság