Áfa

Az új évet érintő legnagyobb változás az áfa 25-ről 27 százalékra történő megemelése. A "megszorításokat nem tartalmazó" 2012-es költségvetés a megemelt áfából 2012-re 2722 milliárd forintos bevételre számít. Az áfa-emelés mindenki pénztárcáján nyomot hagy majd, emelkednek az élelmiszerárak, a szolgáltatások árai, a telefonszámla, a közösségi közlekedés árai - így nem meglepő módon az infláció is.

Magyarország

Változik hazánk elnevezése. Ezzel az idelátogató külföldiek is egyből szembesülhetnek, a határoknál is lecserélték a Magyar Köztársaság táblákat Magyarország feliratúakra. Az új alaptörvény vasárnap lépett hatályba.

Rokkantnyugdíj

Az alaptörvény és annak rendelkezéseit részletesebben kibontó sarkalatos törvények több ponton is befolyásolhatják mindennapi életünket. Ezentúl a nagykorú gyerekek kötelességévé írják elő a rászoruló szülők támogatását. Erre a nyugdíjrendszer átalakulása miatt egyre nagyobb szükség is lehet: januártól megszűnik a rokkantnyugdíj. Helyébe a rehabilitációs és a rokkantellátás lép. A rehabilitációs ellátás havi 28 és 47 ezer forintot jelent, de a rokkantsági ellátásért is legfeljebb 140 ezer forintot kaphat a jogosult.

Tankolás

Az áfa 2 százalékpontos emelését tankoláskor is megérezzük majd. Elsejétől a 95-ös benzin 6, a gázolaj pedig 7 forinttal lett drágább literenként. A benzin átlagára így 406-408 forintra, a gázolajé pedig mintegy 427 forintra nőtt. A két üzemanyag ára tavaly november közepe után érte el eddigi történelmi csúcsát, akkor a benzin átlagára 402-404, a gázolajé pedig 430 forint volt. A mostani áfa-emeléssel a benzin ára új csúcsra kerül.

Minimálbér-emelés

Egy másik, január elsején életbe lépő intézkedés a minimálbért 20, a garantált bérminimumot 15 százalékkal emeli meg. A minimálbér 93 000 forintra, míg a garantált bérminimum 108 000 forintra emelkedik.

Mivel a garantált bérminimum alatt a munkavállalók csaknem harmada dolgozik, és a minimálbér emelése a bérskála felsőbb szegmenseibe is tovagyűrűzik, a versenyszféra bruttó bérköltsége az elmúlt éveket meghaladó mértékben emelkedik, jelentősen növelve a vállalatok terheit és rontva ezzel jövedelmezőségi helyzetüket. Korábbi felmérések szerint a vállalatok a megemelkedett költségeik miatt létszámleépítéshez, részmunkaidős foglalkoztatottsághoz, esetleg feketemunka alkalmazásához folyamodhatnak.

Igazsságszolgáltatás

Változások lesznek az igazságszolgáltatás területén is. A Legfelsőbb Bíróság helyére a Kúria lép új bírósági vezetővel, aki szabadon dönthet a bírák kinevezéséről, és bármely ügyben kijelölheti az eljáró bíróságot és a legfőbb ügyész is válogathat, hogy melyik bíróságon akar vádat emelni.

Változik az Alkotmánybíróság hatásköre, ezentúl már nem fordulhat bárki hozzájuk, ha alkotmányellenességet vél felfedezni. Ez azt is jelenti, hogy több ezer folyamatban lévő ügy is a süllyesztőbe kerül.

Még jobban meg kell fontolni, hogy kire szavazunk az önkormányzati választásokon, mivel ezentúl a polgármestereket és az önkormányzati képviselőket már nem négy, hanem öt évre választjuk. A súlyosan eladósodott megyei önkormányzatokat megfosztották szinte minden feladatkörüktől, intézményeiket január 1-jével át kellett adniuk az államnak, ezentúl a területfejlesztési pénzek elosztásával bíbelődhetnek.

Autópálya-matrica

Megszűnik a négynapos autópálya-matrica, így a legalább tíznapos matricát kell vennie, aki a sztrádán akar autózni.

Dohányzás

Szigorodnak a dohányzási szabályok, zárt helyeken tilos lesz rágyújtani. Plafont szabnak a kamatoknak: magánszemélyek egymásnakpéldául legfeljebb a jegybanki alapkamatnál 24 százalékpontnál magasabb kamatra adhatnak kölcsönt, vagyis jelenleg 31 százalék a törvényes limit.

Adózás

Jobban oda kell figyelni a határidőkre az adózóknak, a mulasztási bírságok többszörösek lehetnek az eddigieknél.

Nézze meg videónkat!

Címkék: rokkantnyugdíj, alkotmány, matrica, változás, gazdaság