91 egyesületben, csaknem 3200 polgárőr járőrözik megyeszerte. 130 településen vannak jelen rendszeresen, de ha szükséges mindenhol ott vannak. A Kiskorpádon tartott évértékelő közgyűlésen a megyei rendőrfőkapitány-helyettes is megköszönte munkájukat.

- Mindenkinek meg kéne próbálni mindent megtenni annak érdekében, hogy a saját javait, értékeit megóvja. Sajnos ez nem mindenhol valósul meg és mindenféleképpen szükség van olyan szervezetre mint a polgárőrség, aki ennek megfelelően végzi a tevékenységét - mondta a megyei rendőrfőkapitányság közbiztonsági igazgatója, Pungor János.


Jövőre a törvényváltozások miatt minden egyesületnek újra kell regisztráltatnia magát, egységes lesz a megjelenés és hatósági igazolványt kapnak. A működéshez szükséges pénzügyi háttér előteremtése továbbra is gondot jelent majd.


A Somogy Megyei Polgárőr Szövetség elnöke, Pesztl Péter azt mondja: maximálisan számítanak továbbra is a helyi önkormányzatok segítségére, és számítanak a helyben működő vállalkozók és állampolgárok segítségére is. - Nem kell itt nagyobb összegekre gondolni, erre egy komplett programot állított össze a megyei polgárőr szövetség - tette hozzá az elnök.

A közgyűlésen 13 polgár kapott elismerést és több egyesület is idén ünneplte fennállásának 20. évfordulóját. Támogatásnak köszönhetően két idős somogyi polgár kapott SOS jelzőberendezést.
Vass Izabella nyugdíjas pedagógus azt mondja: szerinte jó lenne, ha több lenne belőle, az ő falujában ugyanis ez az első kettő ilyen készülék, és csak ketten kapták, pedig elég sokan vannak idősek.


A  polgárőrök az idén a rendőrséggel közösen 12 ezer órát járőröztek. Jelenlétüknek köszönhetően van olyan település ahol néhány hónap alatt telejesen megszüntek a bűncselekmények.


Címkék: törvényváltozások, jövő, jövőre, polgárőrség, rendőrség, gazdaság