Több részlet még nem világos, így az sem: a lehetőségekkel csak azok élhetnek, akik otthonteremtés céljából adósodtak el, vagy azok is, akik meglévő lakásukra vettek fel hitelt.

– Nagyon nehéz, de nagyon sikeres egyeztetés végére teszünk pontot – mondta Matolcsy György a bejelentéskor. Matolcsy ezt követően sorra taglalta az egyes pontokat.

Jelentős segítséget kapnak azok, akik ma még fizetik a hiteleiket, vagyis 90 napnál régebbi tartozásuk nincs. Az adósok a jövőben újfajta árfolyamgátat kérhetnek. Ennek lényeg, hogy a frankhitelesek 180, az euróadósok 250 forinton fizetnék részleteiket a mostani 250, illetve 300 forint helyett. A különbözetet öt évig, 2016 végéig gyűjthetnék az adósok. Ez nagyban hasonlítana a kormány korábbi árfolyamgátjához, de a felgyűlő összegre nem kell majd kamatot fizetni.

Igyekeznek a már bedőlt, vagyis 90 napon túli adósokat is fizetésre sarkallni. Akik a hitelfelvételkor 20 millió forint alatti ingatlanra kötötték a szerződést, számíthatnak a hitel forintra váltására. A bank 2012. május 15-ig forintra váltja a tartozást, amelynek 25 százalékát elengedi. Ezt követően öt éven át csökkenő mértékben kamattámogatást kapnak az adósok, ez első évben 4 százalék is lehet. Így a Blikk számításai szerint egy 2006-ban felvett 10 milliós frankhitel jelenlegi havi 150 ezres törlesztőrészlete az első évben 100 ezer körülire csökkenne.

Forrás: gondola.hu

Címkék: egyezség, Matolcsy, kormány, hitel, gazdaság