Csak Somogyban 240 cégnek oldhatná meg likviditási gondjait.

Somogyban évente 300-500 fővel csökken a mezőgazdaságból élők száma. Évről évre kevesebb az ebből származó nyereség is. A szektorban dolgozók azt mondják, kiszámíthatatlanabbá vált az ágazat.

- Az elmúlt év annak ellenére, hogy aszályos volt növénytermesztési szempontból viszonylag jó volt. Ennek ellenére az értékesítés komoly gondokat vetett fel. Ilyen pl az árunak az ingadozása, a termelő nem tudta, hogy mikor adja el, épp ezért a hiteleit vissza kellett fizetnie, műtrágyát kellett vásárolnia, vetőmagot és a tartalékok elfogytak - mondta a Somogy Megyei Agrárkamara titkára, Mészáros József.

A termelőknek ezért újabb hiteleket kellett felvenniük. Ehhez viszont egyre kevésbé tudnak hozzájutni a kis és mikrovállalkozások, illetve az őstermelők. Az egyik hazai bank azonban kifejezetten nekik kínálja új kölcsöneit.

- Mi úgy gondoljuk, hogy ha likviditási hitelt vagy forgóeszköz hitelt tudunk nekik biztosítani, akkor segítséget adunk arra, hogy beinduljon a magyar gazdaság. Ez a mi célunk ezzel a Széchenyi 50 programmal - mondta az OTP Mikro- és Kisvállalati Igazgatóságának ügyvezető igazgatója, Csonka Tibor.

Somogyban eddig 240 vállalkozásnak 3,5 milliárd forint értékben tett ajánlatot a bank.

Címkék: mikrovállalkozások, kisvállalkozások, hitel, Somogy, segítség, gazdaság