Ebéd előtt is csupán néhány nézelődő válogat az egyik kaposvári szupermarketben. Bók László is megválogatja, mi kerül a kosarába. Így kerül a levesébe végül a 80 ft-tal olcsóbb tészta. "Mai áraknál ez nem mindegy. Nagyon oda kell figyelni, mert nem egy árban vannak - minőség majdnem ugyanaz, de az akciósat elsősorban, meg az olcsóbbat keresi és azt válogatja az ember jobban. Szánunk rá időt, mert megéri" - mondta Bók László. A bolt vezetője szerint egyre többen csak ezt a feliratot keresik. "És igénylik is őket - vagy a leárazásokat. Tanácsot kérnek, hogy melyiket vigyék - melyik a jobb minőség, de olcsóbb. A pénztárca most már érzékeny nagyon" - mondta Csatos Sándorné a Kapos Coop Zrt. üzletvezetője.
Ezt bizonyítják a GFK legfrissebb eredményei is. Ezek szerint ugyanis Somogy a régióban a legkisebb vásárlóerejű megye. A balatonföldvári, siófoki és zamárdi emberek viszont az országos átlagnál többet vásárolhatnak fizetésükből.

"Itt mind a vállalkozások, mind az ott lakók jövedelme szempontjából kiemelkedik nem csak a megyében, hanem ahogy lehetett látni - az országos átlagban is" - mondta Kui János a GfK Hungária kereskedelmi szektor menedzsere. A balatoni régiónak persze sokat hoz az idegenforgalom is. "Valamint az is szerepet játszik benne, hogy magas a vállalkozások száma - a településre bejelentett vállalkozások száma - és az Ő APEH-hoz eljuttatott bevallásai is szerepelnek ezekben a statisztikákban" - mondta Holovics Huba Balatonföldvár polgármestere. A polgármester szerint ez az eredmény azonban egyelőre csak papíron létezik.

Inke, Görgeteg és Csököly. Ezek a legkisebb vásárlóerejű - vagyis a legszegényebb települések jelenleg Somogyban.

Címkék: bolt, vállalkozás, kosár, vásárlás, gazdaság