Ha együttműködésüket ily módon nem találják megfelelőnek, akkor az egészségbiztosító csökkenti a gyógyszereikhez való közösségi hozzájárulást, és így akár meg is duplázódhat a patikaszámlájuk – derül a Népszabadság birtokába került kormányzati dokumentumból, amelyről a kabinet döntése napokon belül nyilvánossá válik.

A gyógyszerpiac jövő évi megszorításait tartalmazó javaslatcsomag tucatnyi jogszabály módosításával páratlanul szigorú támogatási rendszert léptethet életbe, hogy a Széll Kálmán Terv szerint a ciklus végéig 120 milliárddal, a büdzsé harmadával szűkítsék a gyógyszerek támogatását. Ebből 2012-re 83 milliárd jut.

A „beteg-együttműködési programot” először a keringési problémákkal élők és a krónikus tüdőbetegségben szenvedők körében próbálnák ki. Aki nem szeretne többet fizetni a patikában, mint eddig, vállalnia kell, hogy mozgással, étrendváltással, rendszeres gyógyszerszedéssel javít egészségi paraméterein. Azaz lefogy, eldobja a cigarettát. Ha valaki nem vesz részt a dohányzásleszoktató programon, vagy ha részt is vett, de nem sikerült félbehagynia káros szenvedélyét, a jelenlegi havi 1500–3000 forintos gyógyszerköltsége 4–6 ezer forintra nőhet.

Mucsi János tüdőgyógyász lapunknak megjegyezte: az intézkedés súlyosan büntetne beteg embereket, hiszen a dohányzás betegség. A tüdőbetegek körében jócskán vannak, akik képtelenek abbahagyni káros szenvedélyüket.

Teknős Miklós Tovább szűkítenék a közgyógyellátás keretében elérhető orvosságok számát, a rászorulóknak januártól az adott terápiára szolgáló szerek közül már csak a legolcsóbbat, az eddigi háromhavi adag helyett pedig csak egy hónapra elegendő gyógyszert írhatnának fel az orvosok. A tervek szerint fokozatosan vezetnék be, hogy a receptre konkrét márkanév helyett csak a hatóanyag nevét írhatná fel az orvos. Ez a hatóanyag-alapú gyógyszerrendelés áprilisban a koleszterinszint-csökkentők körével kezdődne.

Jövőre a nagyon drága terápiák esetében (amilyen az onkológia), ha nem hat a készítmény, a biztosító nem fizeti ki a támogatást. Elvben a beteget nem érheti kár, megkapja a kezelést, a biztosító és a gyártó pedig utólag elszámol: a gyógyszerekért kifizetett támogatást a cégeknek vissza kellene utalniuk. A biztosító betegségregiszter felállításával mérné, hogy az adott készítmény hatására a beteg élettani paraméterei hogyan változnak.

A nagyon drága és ritka betegségek csoportjában az első néhány kezelést a gyártónak kellene finanszíroznia, és azt a biztosító csak akkor folytatná, ha gyógyul a beteg. Ha a csontritkulásra ható készítményről azt állítja a gyártó, hogy mérsékli a csonttörések és az ezzel kapcsolatos kórházi kezelések számát, akkor ezt bizonyos idő után ellenőrizné az Országos Egészségbiztosítási Pénztár. Ha a tolerálhatónál több lesz a csonttörés, akkor a többletköltséget a cégnek kell majd fizetnie.

A kórházaknak arról is tájékoztatniuk kellene a biztosítót, hogy a beteg milyen medicinát kapott, és miként változtak a laboreredményei, egyéb paraméterei.

Forrás: Nol.hu

Címkék: tervei, orvosk, nol, kormány, ellenőrzés, gazdaság