Bejelentés vezette el a hatóságokat az illegális gázpalack forgalmazókhoz. E vállalkozások nyugtát nem adtak, dolgozóikat feketén foglalkoztatták, ráadásul házilag töltögették a palackokat.

Már a próbavásárláskor kiderült, hogy nem használnak nyugtatömböt, a közúti ellenőrzéskor pedig egyértelművé vált, hogy a dolgozókat nem jelentették be, utánuk adót, járulékot nem fizettek. Ezek után a telephelyen előkerült több tucat illegálisan töltött és hamis zárófóliával ellátott gázpalack. Megtalálták az átfejtő készüléket és a mintegy négyszáz darabos hamis záró zsugorfólia készletet a legális gázforgalmazók emblémájával.

A többszörös mulasztásért jelentős büntetésre számíthatnak az elkövetők: a veszélyes áruk szállítására vonatkozó ADR szabályok megsértése miatt egymillió, a tűzbiztonsági rendszabályok megsértése miatt hatszázezer, a nyugtaadási kötelezettség elmulasztása, valamint a bejelentés nélküli foglalkoztatás miatt félmillió, az illegális gázfejtés miatt pedig további egymillió forint lehet a bírság, továbbá áru hamis megjelölése bűncselekmény gyanúja miatt büntetőeljárást kezdeményeztek a NAV munkatársai.

A társaságok, valamint azok telephelyének ellenőrzését a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adózási, vámügyi szakemberei, továbbá a pénzügyi nyomozók, a Bányakapitányság, a Katasztrófavédelem és a Tűzoltóság munkatársai közösen végezték.

Címkék: számlaadás, Gázpalack, adócsalás, illegális, ellenőrzés, gazdaság