Tavaly összesen csaknem 800 milliárd forint volt a bevételük, ezzel Somogy az országos rangsorban a megyék közötti erős középmezőnyben végzett. Gazdasági szakemberek szerint ezen javítani az infrastruktúra mellett a megye fő profiljával, a mezőgazdaság fejlesztésével lehet.

Elektromos citromfacsarót is gyártanak már a kaposvári Videotonban. Ez egyike azoknak az új termékeknek, melyek gyártásával elérték, hogy ötödik legjobb somogyi cégként, a válság után ismét felkerültek az országos top listára. Csaknem 40 százalékkal növelték egy év alatt árbevételüket.

A kaposvári Videoton Elektro-Plast Kft. ügyvezető igazgatója Gerber András azt mondja: elsősorban innovációs tevékenységünknek köszönhetően, mind fejlesztésekkel, mind pedig a termelés bővítésével elérték azt, hogy tavaly nagyon jelentősen nőtt mind a bevételük, mind a nyereségük.

Videoton

Van olyan vállalkozás, amely még ezt a sikert is felül tudta múlni. A Flextronics Kft. Somogy legsikeresebb cége. Tabi gyára főként uniós országokba exportál elektronikai és műanyag termékeket. Az 500-as országos listán a cég a 14. A gyár vezetése szerint az ország infrasturktúrája és a munkavállalók képzettsége is hozzájárul ahhoz, hogy az élvonalban maradjanak.

A Flextronics Magyarország Kft. pénzügyi igazgatója, Hetényi Márk azt mondja: az országnak nem csak az infrastruktúrája, de a munkavállalóknak a képzettsége is egy olyan szintre jutott, mely versenyképes, és lehetségessé teszi, hogy idehozzanak egy olyan szintű termelést, amelyet korábban nyugaton valósítottak meg.

Somogyban a két említetten kívül még 7 cég került fel a ranglistára. A Földgázszállító Zrt., a Kőolajvezetéképítő Zrt., a Vabeko Kft., a Kometa 99 Zrt., a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt., a Sió Eckes Kft., az MG Porodukt Kereskedelmi Kft. Összes, csaknem 800 milliárd forintos bevételükkel a somogyi cégek a középmezőnyben végeztek.

A Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke azt mondja: látszik, hogy a cégek kezdenek kilábalni a válságból, főleg a siófokiak. A listáról ugyanis öt cég ott működik.
Varga József szerint azon a területen lehet számítani fejlődésre, ahol a megye infrastruktúrája megfelelő. Siófoknak ilyen szempontból kitűnő a helyzete. Budapesthez közel van, autópálya könnyen elérhető.

A kamara elnöke szerint azt az ipart kell erősíteni Somogyban, amelyhez az alapanyagot is helyben tudják megtermelni. Ilyen lehet a mezőgazdaság, az élelmiszer, és a feldolgozóipar. Varga József szerint ebben nagy szerepe lehet az egyetemi kutatások eredményeinek is.

Címkék: toplista, flextronics, videoton, cég, somogy, gazdaság