Az elmúlt egyéves stagnálást követően 2011. III. negyedévében lefelé mozdultak az árak. Az összesített Országos Lakásindex is történeti mélypontra került. A fogyasztói árindexszel korrigált adat szerint 30%-kal ér kevesebbet az ingatlanunk, mint 2008 év elején. Történeti mélyponton mind az Országos Panel– és az Országos Tégla Index is. A budapesti lakásindexek mutatják a legdrámaibb képet. Legnagyobbat a fővárosi téglalakások ára zuhant.

Régiós verseny

A legolcsóbban és legkisebb értékben Észak-Magyarországon történtek a tranzakciók, itt az átlagos m2 ár 126 ezer Ft volt. A dél-budai eladók örülhettek a leggyorsabban a vevőnek (84 nap), míg a legtöbbet É-Pesten és a Dél-Alföldön kellett várni (191).

A panellakások átlagárait tekintve a főváros északi fele tekinthető drágábbnak (~180 ezer Ft/m2), majd ezt követi a kedvelt 11. kerülettel megtámogatott dél-budai oldal (~170 ezer Ft/m2). A dél-pesti oldal már olcsóbbnak mutatkozik, míg a legalacsonyabb átlagárat a 8. kerület hozza (148 ezer Ft/m2).

Országosan a Közép– és Nyugat-Dunántúl emelkedik ki, míg a többi régió szinte azonos képet mutat az alig 120 ezer Ft/m2 fölötti áraival. Augusztus átlagárait szeptemberrel összehasonlítva látványos különbségeket lehet felfedezni. A legerősebb esés Budapesten következett be. A két hónap viszonylatában közel 10%-os átlagárváltozás is felfedezhető, egyedül a belvárosi ingatlanok estek csupán 2%-ot. A keleti országrész szenvedett el hasonló, 10%-os átlagáresést, a többi területen a két hónap hasonló átlagokat mutat.

Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megyék eladói egyaránt 17%-kal olcsóbban kényszerültek eladni ingatlanjukat, mint ahogy azt elsőre előirányozták. Őket követik Somogy és Tolna megyék, ahol ez az érték egyaránt 15%. A legkevesebb ilyen veszteséget ismét Győr-Moson-Sopron megye eladói könyvelhettél el 9%-kal. A fővárosban az 5. kerület eladóinak kellett a legtöbb kompromisszumot megkötniük 16%-kal, de nem volt sokkal jobb a helyzet a 6., 9., 16., 21. kerületekben sem. A budapesti átlag így is 10% fölött alakult.

Életkor szerint


A fővárosban legnagyobb arányban a 20-as éveikben járók vásárolnak, átlagban 11M Ft fölött költenek első lakásuk megvásárlására. Vidéken a 20-as, 30-as korosztály egyforma arányban van jelen a vásárlói oldalon, de a fiatalabbak a kisebb, olcsóbb lakást keresik. Egy vidéki vállalkozó ma átlagban 16M Ft-ot költ lakásra, míg egy nyugdíjas csupán 5-öt. A fővárosban a 30-asok adják el leginkább a lakásaikat. Szeptemberben már mértük az „előtörlesztőket” 8%-ban, ők inkább a kisebb lakásban élők, akik átlagban 8,6 millióért váltak meg ingatlanjuktól.

Forrás: privatbankar.hu

Címkék: százalék, árak, ingatlan, Somogy, gazdaság