A 60-as években is nagy eseménynek számított a szüret a Balaton parton. Rengetegen dolgoztak a szőlőkben. Akkor még faládákba szedték a gyümölcsöt. Ma már műanyagba. De a szüret még ma is nagy eseménynek számít. Most éppen a királyleánykát szedik a Balatonlellei Borvidéken. A hegyközség területén 560 gazda több mint félezer hektáron művel szőlőt. Idén nem dézsmálták sokat a madarak. Hektáronként 90-100 mázsára számítanak a szőlősgazdák. "A szüret körülbelül a felénél jár a dél-balatoni borvidéken. Úgy látjuk a fehér szőlő javarésze már feldolgozásra került, illetve folyamatban van a szüret" - mondta Buzássy László, hegybíró, Balatonlellei Hegyközség.

szőlőültetvény

A balatonlellei hegybíró szerint a mennyiség mellett a minőséggel sincs gond és a felvásárlási ár is emelkedett. "Tavalyi évben egy kiló kukoricáért többet adtak, mint egy kiló szőlőért. Ahhoz képest feljebb mentek az árak, de volt is honnan. Gyakorlatilag kezdenek felvásárolni elfogadható áron a felvásárlók. A szép idő miatt jól haladunk a szürettel és nagyon jó a minőség" - folytatta Buzássy László. Egy másik parcellában már a kékszőlőket szüretelik. Országh Zoltán 18 éve foglalkozik borászattal. Az elmúlt napokban lepréselték muskotály szőlőjüket, már a feldolgozásnál tartanak. Reméli az értékesítéssel sem lesz gondjuk. "Hiába tudunk jó bort készíteni, megtölteni vele a pincét, ha nem tudjuk eladni, idős fejjel meg kell tanulni a marketing szakmát" - mondta Országh Zoltán, borász, tulajdonos, Ország Pincészet.

Heteken belül pedig nem csak a mustot, hanem az új bort is megkóstolhatjuk.

Címkék: királylenyka, szüret, vége, szőlő, balaton, gazdaság