Ma már hozzászoktunk a tér délkeleti oldalán elhelyezkedő impozáns könyvtárépület látványához, a víztorony új sziluettje régi ismerősként néz szembe velünk és ízlelgetjük a bevásárlóközpont napról-napra változó képét.

A rekonstrukció kezdete óta eltelt időszakban megtörtént a tér és környéke közműhálózatának teljes cseréje, elkészült a térhez kapcsolódó Fő utca keleti és nyugati oldala, valamint a Szűcs utca. Befejeződött a térburkolatok, zöld szigetek kialakítása, helyükre kerültek a világítótestek, új parkolóhelyek, kerékpárutak létesültek a Fő utcában. A 48 lakásos mögött új parkolók létesültek, előtte az eredetileg tervezettnél is több zöld felületet sikerült megvalósítani. A növénytelepítés csak részben fejeződött be. A fák és különféle oszlopos örökzöldek ültetése októberben, a vegetációs időszak végén kezdődik. A szakemberek korosabb, többször iskolázott díszfákat választottak, hogy az esztétikai élményen túl mielőbb árnyékot is nyújtsanak.

Siófok főtér

A mélygarázs fölötti ovális ágyásokba 16 darab földlabdás gömbjuhar kerül, távolabb vérjuhar, vadgesztenye, páfrányfű, díszalma, hársfa és szerb luc díszíti majd a teret, de kerül melléjük selyemfenyő, atlaszcédrus, különféle oszlopos örökzöld (tuja, boróka, kanyonciprus).

A város a tervezés során figyelmet fordított arra, hogy a tér különböző városi rendezvények leendő helyszíneként is minden igényt kielégítsen, ezért már a tervezőasztalon megszületett egy rendezvényszínpad és az alkalmi árusítóhelyek számára kialakítandó helyszín.

A tavaly elkészült Széchenyi szobor Varga Imre személyes irányításával került végső helyére. A Kossuth és Herder-díjas szobrászművész korát meghazudtoló lendülettel kapcsolódott be a munkába, hogy alkotása úgy éljen tovább a belváros hangulatával, ahogyan ő azt megálmodta.

A víztorony tetejéről vagy a tér sarkáról végignézve egyértelműen megállapítható, hogy hamarosan egy olyan megújult belvárost kapnak vissza az itt élők, amelyben végigsétálva feledhetik a hosszúra nyúlt építkezés bosszúságait.


Címkék: tervezés, Széchenyi szobor, mélygraázs, belváros, Siófok, gazdaság