Néhány éve az alsóbogáti Jankovics kastélyt méteres gaz verte fel, és az épület is omladozott. Most egy budapesti műgyűjtő megvásárolta és felújította.

A szalonban lassan végeznek a munkákkal. Mindent az eredeti állapot szerint állítanak vissza. Ez nem kis feladat, hiszen a TSZ mindent egyszínűre festett. Még ezt az eredeti Dorfmmesiter freskót is. De sikerült megmenteniük. A nyílászárókat és az ajtókat is kicserélték, és a fürdő is megújult. Csakúgy, mint a pince, ahová koncerttermet álmodott a tulajdonos, aki most Amerikában van.

kastély


A településen elkelt a másik, Festetics kastély is. Azt is felújítják. Így már 13 alsóbogátinak van biztos munkája.

A batéi Gaál kastélyból is költözik a múzeum. Évekig raktárnak használták, de néhány napja megvette egy műkedvelő német házaspár. Apartmanokat alakítanak ki és biogazdaságot terveznek. Ezen kívül koncerteket és kiállításokat hoznának ide. Ehhez megfelelő szállás és ellátás kell. A beruházás egy újabb munkalehetőséget biztosít a községben élőknek - mondta Baté polgármestere, Zsalakó Ernő.

Somogyban egyébként csaknem 80 műemlék jellegű kastély található. Többségükben intézmények működnek. De van amelyik még eladásra vár. Például a Nagyberki, Vigyázó kastély, amelyet 175 millióért kínálnak.

Címkék: Baté, felujítás, kastély, luxus, Somogy, gazdaság