Ezek közül a legfontosabbak: a GYES-en levő kismamák egyszerűbben igényelhetnek célzott kamattámogatást, általános lehetőségként bekerült az új jogszabályba a törlesztőrészlet két évre történő mérséklése, valamint az „engedményezést” a jövőben az államilag finanszírozott képzésben tanuló hallgatók is igénybe vehetik. A változások fél éven belül, fokozatosan kerülnek bevezetésre.

A GYES-en, TGYEs-en valamint GYED-en levő, Diákhiteles kismamák egyszerűbben igényelhetnek célzott kamattámogatást. Ennek a lényege, hogy a kedvezményes időszak alatt az állam átvállalja a hitel kamatterheit. Az erre való jogosultságot és annak időtartamát innentől a Magyar Állam Kincstár helyett a Diákhitel Központ állapítja meg.

A 2009-ben bevezetett törlesztőrészlet mérséklés, a Diákhitelt igénybe vevők számára, általános lehetőségként áll rendelkezésre. Ezt átmeneti, legfeljebb két éves időtartamra veheti igénybe az ügyfél. Azok számára elérhető ez a lehetőség, akik már nem a minimálbér, hanem a 2 évvel korábbi jövedelmük alapján törlesztik Diákhitelüket.

Bevezetésre kerül a rehabilitációs járadék. E szerint a felsőoktatásban résztvevő ügyfél, rokkantsági vagy gyermekvállalási ellátásban részesül, szüneteltetheti a törlesztést.

Végleges rokkantság esetében, annak megállapításától fogva a Diákhitel Központ törli az ügyfelek tartozását.

A Diákhitel engedményezése innentől fogva az államilag finanszírozott hallgatók számára is elérhetővé válik. Ennek értelmében, kérhetik a hallgatók, hogy Diákhitelük egy részét közvetlenül a felsőoktatási intézmény számára utalják át, mellyel kifizetik a tanulmányi rendszerben nyilvántartott pénzügyi kötelezettségeiket (kollégiumi díj, pótvizsga díj stb. ).

Változik a hiteltartozások kezelése is. Innentől fogva annak végrehajthatóságára a polgári jogi szabályok lesznek érvényesek, szemben a mostani adójogival. Ennek értelmében tovább lesz behajtható a tartozás.

Adminisztratív változásokat is tartalmaz az új jogszabály. Ennek értelmében az új hallgatói jogviszony létesítés első tanulmányi félévének lezárását követő 3 hónapon belül be kell jelenteni az új hallgatói jogviszonyt. Az ezt követően beérkezett bejelentéseket nem veszi figyelembe a Központ.

A legtóbbi összesítés szerint a somogyi egyetemisták közül minden negyedik, a Kaposvári Egyetem tanulói közül minden ötödik vette fel a kölcsönt. A Somogy megyében lakó diákok 60 százaléka egy összegben, míg 40 százalékuk havi ütemezésben veszi fel az összeget. Közülük 65% államilag finanszírozott, 35% költségtérítéses képzésben tanul. A megyében lakók számára 716 millió Ft-ot folyósított a Diákhitel Központ a 2009/2010-es tanévben. Somogyban 9 év alatt csaknem 6 ezer hallgató kapott hitelt. Az idei tanévi hitelnyújtásokkal együtt az indulás óta kihelyezett diákhitel összege csaknem 6 milliárd forintot tett ki. A törlesztésre kötelezett diákok 3,1 %-ának kellett a szerződését magas hátralék miatt felmondani.

Címkék: rehabilitációs járadék, hiteltartozás, diákhitel, változás, Somogy, gazdaság