Februárban még az üres polcok látványa fogadta a vásárlókat a boltokban. Kifosztották a  cukorkészleteket, az utánpótlás pedig akadozott. Ezt tetőzte, hogy korlátozták a lakosság cukorvásárlását. A legtöbb helyen legfeljebb tíz kilót lehetett venni. Ekkor már közel 400 forint volt a cukor kilója - ezt azzal indokolták, hogy a világpiacon felment az ára. Márpedig a hazai szükséglet kétharmada onnan származik.

Cukorgyár


Az újabb cukorhiány megelőzésére az egyetlen hazai cukorgyár most minden eddiginél korábbi kampányra készül. A feldolgozás a szokásokkal ellentétben nem a répával, hanem a nyerscukor feldolgozásával kezdődik. Augusztustól egy új nyerscukor-fogadó állomást építenek ki.

cukorgyar


Ehhez bővítik a létszámot is, amihez a somogyi munkaügyi központ adott segítséget. Száz, jelenleg állástalannak postáztak "behívót" az elmúlt hetekben: a cukorgyár finomító állomására hatvan, a szeptemberben kezdődő "répakampányra" pedig további negyven embert vesznek fel. A kaposvári cukorgyárban idén 850-900 ezer tonna répa feldolgozását tervezik.

Címkék: Cokorgyár, munkahekűlyek, cukorrépa, Kaposvár, gazdaság