Ezekből a kincsekből fog össze néhányat az eddig egyedülálló Zselici Gazdakör, amely azért alakult, hogy lehetőséget biztosítson a termelőknek a piacra jutásban.

Gazdák tucatja termel a megyében saját portáján olyan élelmiszereket, amelyeket nem találhatunk meg a boltok polcain. Így nem csak az itt élők, de a környékre látogató turisták sem igazán ismerhetik meg a somogyi ízeket. Pedig lenne mit megmutatni a nagyvilágnak. Van méz, tej, szörp, sőt gombák is, amelyek leginkább itt teremnek. A nemrég alakult Zselici Gazdakörbe azokat hívták, akik tennének a megismertetés érdekében.

gazdakör

- Szeretnék besegíteni a vendéglátásba, hogy a környék gombáit föl tudják használni, megbízhatóan szakszerűen, biztonságosan és szeretném a piacomat is kibővíteni, lehetőséget látok benne - mondja Török Zoltánné gombaszakértő.

A megyében eddig senki nem fogta össze a kis-, vagy őstermelőket annak érdekében, hogy piacot találjanak nekik. Az egyedülálló kezdeményezés a Kaposvári Egyetem élelmiszer klaszterének segítségét is igénybe veszi.

- Ehhez szeretnénk mi is csatlakozni a gazdaköri egyesülettel, hogy a kistermelők, családi gazdaságok is a termékeikkel megjelenhessenek a kaposvári piacon - teszi hozzá dr. Pósa Roland a Zselici Gazdakör ötletgazdája.

A szerveződés nemcsak az itt élők figyelmét akarja felhívni a finomságokra.

- Nagyon reméljük, hogy ez a gazdakör és termékei megjelennek a kaposvári turisztikai rendezvényeken, vagy akár a kaposvári termékeknek a boltjában, vagy akár a Kaposvár környéki szállodákban - közölte Sárdi Péter, a Turisztikai Desztinációs Menedzsment tiszteletbeli elnöke.

A több mint 50 taggal megalakult Zselici Gazdakör szervezői remélik, hogy ötletük más tájegységeken is fogadtatásra talál és nemsokára egyre többen hozzák létre termelői csoportjukat.

Címkék: gazdakör, bio, hazai, termék, zselic, gazdaság