Több balatoni település önkormányzata is „ízlelgeti” a szélenergia-programot. Akadnak olyan helyhatóságok, amelyek már vásárlási szándéknyilatkozatot is tettek, mások azt remélik: egy sikeres uniós pályázattal csökkenthetik a településük közvilágításának vagy közintézményeinek energiaszámláját.

szélerőmű

Úgy tudjuk: készpénzfizetés nélkül juthatnak hozzá az önkormányzatok egy olyan, 62 millió forint értékű szélerőműhöz, amely évenként öt-hat millió forintot hoz a tulajdonosnak, illetve azzal egyenértékű áramot termel számára. A települések egy 85 százalékban uniós pénzt tartalmazó pályázattal szállhatnak be a programba. A hitelfelvételről a szélerőmű-beruházó cég gondoskodik, az önkormányzatnak viszont kezességet kell vállalnia a hitel visszafizetésére. Ez abból az összegből történik, amit a szélerőmű megtermel.

Információink szerint szélerőműpark épül az ország egyik legkedvezőbb széljárású területén, a Móri-árokban. Az itt megtermelt áramot veszi át az E.ON útján a szélerőmű-tulajdonos önkormányzat, amely eldöntheti, hogy az áram árát készpénzben vagy energia formájában kéri a szolgáltatótól. Ez utóbbi esetben használhatja fel az energiát közvilágításra vagy intézményei áramellátására. Balatonszemes önkormányzata három erőmű megvásárlására bocsátott ki szándéknyilatkozatot. Takács József, az egyik legnagyobb dél-balatoni üdülőhely polgármestere úgy véli: az egyik szélerőmű teljes egészében megoldaná a helyi élményfürdő energiaellátását, a másik olcsóbbá tenné a település közvilágítását, a harmadik pedig az iskola és az óvoda energiáját szolgáltathatná. Ám mielőtt igent mondana a helyi képviselő-testület a projektre, látni szeretnék, hogy az milyen anyagi terhet ró az önkormányzatra.

Címkék: fizetnék, hitelt, Balatoni, szélerőmű, települések, gazdaság