Már a fürdőt is felújította a kaposvári, Varga Józsefné. Férjével 40 éve élnek kaposvári bérlakásukban. Néhány éve vették meg az önkormányzattól.


Varga Józsefné azt mondja: akkor nagy kedvezménnyel lehetett megvásárolni és arra emlékszik, hogy ha egyben kifizette valaki az összeget, még kapott rá kedvezményt. Ők is így vásárolták meg.

bérház


Most is jelentős kedvezménnyel lehet bérlakáshoz jutni. Ha a határozatlan idejű bérlő egy összegben fizet, akkor a féláron megveheti az ingatlant. Aki pedig a részletfizetést választja, annak a vételár 75 százalékát kell csak kifizetnie. Önerőnek pedig elegendő a 10%.  
A Petőfi utcában például egy 57 négyzetméteres, 2,5 szobás önkormányzati bérlakást, most a használója 4 millió forintért megvehet. 450 lakást adna el a város.

Már a tanácsrendszerben megkezdődött a bérlkakások értékesítése. 5000 bérlakást adott el a város 20 év alatt. Így jelenleg már csak 1150 bérlakása van Kaposvárnak - mondja a város címzetes főjegyzője. De tovább csökkentenék a számát. Kéki Zoltán szerint kialakultak olyan vegyes tulajdonok, melyek megszüntetése az az önkormányzatnak is érdeke. Azon épületegyüttesekbe, ahol már kisebbségi tulajdonban vannak, ők maguk is azt szeretnék, ha egy homogén tulajdonosi közösség jönne létre. Vagyis magántulajdonba kerülne valamennyi lakás.


A jövőben tovább folyatná a bérlakásépítést az önkormányzat. A Buzsáki utcában és a Dési Hubert közben húznának fel lakásokat. Egyelőre azonban nincs rá pályázati forrás. Pedig jelenleg 200-an vannak várólistán, akik bérlakást szeretnének.

Címkék: féláron, eladás, bérlakás, önkormányzat, Kaposvár, gazdaság