A magyar lakosság várhatóan csaknem 147 milliárd forintot fordít belföldi utazásra a május-szeptemberi időszakban. Ez 22 százalékkal több, mint ami a 2010-es tervekben szerepelt. Tavalyhoz képest jelentősen, 46 százalékról 54 százalékra nőtt azoknak a háztartásoknak az aránya, ahol a főszezonban utazást terveznek – közölte a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója, Horváth Gergely. Elmondta: fő céljuk és stratégiájuk a belföldi részesedés növelése. Hozzátette, hogy míg a magyar lakosság belföldön mintegy 237 milliárd forintot költ utazásra, külföldön csaknem a dupláját, 438 milliárdot.

A belföldi utazások legnépszerűbb úti célja továbbra is a Balaton. A nyári időszakra tervezett belföldi utazások több mint kétötöde, 45 százaléka a Balaton turisztikai régióban nyaral, 8 százalékának Budapest-Közép-Dunavidék régió lesz a helyszíne. A belföldi utazások legnagyobb részét, 59 százalékát júliusra és augusztusra tervezik - derül ki a felmérésből.

Az idén 2010-hez képest nagyobb arányban terveznek hosszabb, 4-7 éjszakás belföldi utazásokat. A belföldi utazások átlagos hossza a tervek szerint 4,74 éjszaka.

A felmérés szerint a belföldi utazásokra szánt összeg is nőtt: a 2011-es főszezonban az érintett háztartások átlagosan 104 ezer forintot szánnak belföldi utazásra. Ez a tavalyihoz képest 28 százalékos növekedés. Összességében a magyar lakosság várhatóan 146,9 milliárd forintot fordít belföldi utazásra a május-szeptemberi időszakban, ami csaknem 22 százalékkal több, mint ami a 2010-es tervekben szerepelt.

Címkék: Turizmus Zrt., kedvelt, úticél, Magyar, Balaton, gazdaság