Tóth Istvánné néhány éve dolgozik a Praktikum Kft-ben. Villamossági alkatrészeket szerel. Előtte eladó volt. Betegsége után azonban leszázalékolták. Ezután évekig keresett állást. Azt mondja: a munkalehetőség a leszázalékolt embereknél nagyon nehéz. Ő 2006 február elseje az. Azóta sokmindet csinált, de váltani mindig tudni kell - teszi hozzá.


A cég több mint 80 megváltozott munkaképességű embert foglalkoztat. Létük azonban az utóbbi hónapokban bizonytalanná vált. Az állami támogatásokról ugyanis nem tudnak semmit. Június 30-án lejár a szerződésük.

praktikum


A Praktikum Kft. vezetője, Beleznai Csilla azt mondja: ha a tulajdonosok nem állnak mögöttük, tehát ha időben nem fog megérkezni a 2. félévi finanszírozás, akkor gond lehet. Az utolsó tartalékaikat tették be, hogy a kft. működjön.

A szakszervezet ezért demonstrációt szervez, június 16-ára Budapestre.   
A helyi szakszervezet elnöke, Kuti László szerint annyit tudnak tenni, hogyfelemelik a szavunkat. Tiltakoznak, ha kell demonstrálnak, hogy a párbeszédet megtartsák az érdekvédelmi szervezetekkel.

praktikum


Somogyban egyébként néhány 100 megváltozott munkaépességű ember dolgozik. A fogyatékkal élők csupán 10%-a. A támogatásuk folyamatosan csökken. A foglalkoztatók rehabilitációs hozzájárulásának emelése miatt igaz január óta megnőtt az igény rájuk, azonban a cégek csak a magasan kvalifikált embereket keresik.


A Mozgáskorlátozottak Országos Egyesületének elnöke, Hegedüs Lajos azt mondja: a megváltozott munkaképességű emberek 80%-a, 46 és 64 év kötötti ember, 8 általánost vagy szakmunkást végzett. Még így is kétszer többen helyezkedtek el, mint tavaly ilyenkor. Jelenleg egyébként több mint 1200 megváltozott munkaképességű álláskeresőt tartanak nyilván Somogy megyében. Számuk azonban ennél jóval több lehet.

Címkék: praktikum, munkaképességű, utcára, megváltozott, dolgozók, gazdaság