A csömendi Skerlecz József azt mondja: az ő portája mindig rendezett. Nem úgy, mint a szomszédé, aki évek óta be se tette a lábát a faluba. Benőtte a gaz mindenütt.

A falunak is szégyen a gazos telek. A németek megveszik, utána nem kaszálják, csak a gond van meg a féreg, minden itt van ebben a gazba - mondják a falubeliek.


Csömenden minden 6. ház külföldi tulajdonban van. A 20 telektulajdonos fele, egyáltalán nem járt évek óta a településen.

gazos

A probléma nem egyedi Csömenden. Több olyan porta is van, aminek több éve, nincs gazdája. Amennyit tud, annyit levágat a széleken az önkormányzat. De az egészet nem tudja felvállalni - mondja a polgármester. Szabó István szerint van olyan ház, ahonnan már az ablakokat is elhordták. Ezeknek a területeknek a rendbetétele évente több százezer forintjába kerül az amúgy is kevés pénzből gazdálkodó önkormányzatnak. A polgármester azt mondja: nem tudják őket elérni, hogy bírságolni tudjanak. Ezenkívül még tartoznak vízdíjakkal, adókkal, mindennel. Összesen több mint 3 millió forinttal. Ez az éves költségvetésük 10%-a.


Az elhanyagolt telkek Somogy többi településén is jelentős problémát okoznak. Niklán és a szomszédos Somogyfajszon is egyre több az elhagyott ingatlan. Gigében az önkormányzat felvállalta, hogy a közmunkásokkal rendben tartják a területeket. Ez több százezer forintjukba kerül.


A földhivatal adatai szerint Somogyban minden 16. ház külföldi tulajdonban van. A legtöbb német, osztrák és holland kézben. Ám a válság óta visszaesett az érdeklődés. Három éve még csaknem 300 külföldi vett ingatlant, tavaly már a tizede sem. Jellemzően azóta nem látogatják sokan itteni házaikat, és egyre több közöttük az elhanyagolt.


Címkék: telkek, gozos, Csömend, tartozás, külföldi, gazdaság