Minden korábbinál nagyobb létszámot ért el hazánkban az elmúlt egy-két évben a szarvasállomány. A legtöbb állat Somogyban él és itt is lövik ki a legtöbbet, 6-7 ezret. Azonban rossz az ivararány, mondják a szakemberek. Kevés a bika, viszont nagyon sok a tehén és borja. Nem az utóbbiak jelentik az értéket, hanem a koros bikák. Az állatállomány elfiatalodott. Ez arra vezethető vissza, hogy a vadásztársaságok bevételi kényszerhelyzetben vannak és hagyják kilőni a néhány éves állatokat is.

őz


A Kaposvári Egyetem oktatója, Buzgó József vadásszakértő szerint az 1990-es években a bírált gímbikák 20-22%-a Somogy megyében öreg bika volt. Tehát 10 év feletti bika. Ugyanez a szám a napjainkban 5%-ra esett vissza és ez a jelenség sajnos országosan így van.

A válság hatására az elmúlt években eléggé megfogyatkozott a fizetőképes, külföldi vendégvadászok száma Somogyban is. Ha ehhez hozzávesszük még azt, hogy nincs kilőhető minőségi nagyvad, akkor ez már rövid távon is érzeteti hatását. A SEFAG-nál már most hatalmas bevételkieséről  beszélnek.


A SEFAG Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, Dr. Varga Gyula úgy látja: úgynevezett kapitális trófeák azok már alig-alig, elvétve fordulnak elő, míg a korábbi időszakban, egy 5 évvel ezelőtti időszakban ezeknek a száma az 15-20 között mozgott a SEFAG Zrt. vadászterületein.


A szakértő szerint a kilövés tiltásával és törvényi szabályozással a középkorú bikákat meg lehetne védeni. Buzgó József hozzátette: a szakmai és a politikai szándék is megvan a probléma megoldására. Várhatóan ősszel dolgozzák ki a tervezetet.

Címkék: kerülhet, veszélybe, vadászok, vad, gazdaság, somogyi